null Parasta pöytään

Kannun on suunnitellut Lauri Eno ja valmistanut Heta Anderson.

Kannun on suunnitellut Lauri Eno ja valmistanut Heta Anderson.

Parasta pöytään

Vuonna 1811 sotakamreeri Johan Weckström lahjoitti Pyhän Laurin kirkkoon ehtoolliskaluston. Kaluston viinikannua käytettiin ahkerasti 2000-luvulle asti, kunnes todettiin, että sen sisäpinnan kultaus on pahasti kulunut. Korjausyrityksistä huolimatta kannu on käyttökelvoton.

Nyt, 200 vuotta Weckströmin lahjan jälkeen, Pyhän Laurin kirkko saa uuden viinikannun. Vanha ilmaisu ”kallis sovintoveri” saa ihan uuden merkityksen, kun ehtoollisviiniä kaadetaan tästä kannusta. Kannu nimittäin maksoi 15 731,70 euroa.

Vertailun vuoksi 1: Sehän on pienen uuden auton hinta. Ja saisi sillä jo jonkinlaisen vaatimattomamman Rolexinkin. Vertailun vuoksi 2: Kirkollisia tarvikkeita myyvässä Kotimaakaupassa hopeisten viinikannujen hinnat ovat 684–3660 euroa. Halvin, teräksinen kannu maksaa 135 euroa.

Mikä tässä maksaa?

— Kannu ei ole kallis, kun ajattelee, että se on käsityönä tehty ja hopeaa. Sen on tarkoitus kestää käytössä 100–200 vuotta. Mikä auto niin kauan kestää? sanoo Vantaan seurakuntien rakennuttajainsinööri Maija-Liisa Sahlbom.

— Ja kun ajattelee, että 1400-luvulla rakennettu Pyhän Laurin kirkko on meidän tärkein kirkkomme, niin onhan meillä oltava varaa hankkia sinne parasta. Ei sinne voi mitään sarjatuotantona tehtyä teräskannua hankkia. Tingitään sitten jostain muusta.

Viinikannu otetaan käyttöön messussa su 3.4. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.