null Parisuhdeneuvoja saa myös verkosta

Pölyyntynyttä parisuhdetta voi virkistää verkkokursseilla tai nappaamalla asiantuntijoiden parhaat neuvot mukaansa netistä. Kuva:Thinkstock

Pölyyntynyttä parisuhdetta voi virkistää verkkokursseilla tai nappaamalla asiantuntijoiden parhaat neuvot mukaansa netistä. Kuva:Thinkstock

Hyvä elämä

Parisuhdeneuvoja saa myös verkosta

Jos kevätaurinko on paljastanut pölyä parisuhteessa, voi asiallista apua ja hyviä vinkkejä löytää nopeasti netistä.

Parisuhdeneuvonta on viime vuosina jalkautunut vahvasti verkkoon. Populaarien parisuhdevinkkien lisäksi netistä voi löytää asiantuntijaorganisaatioiden räätälöimiä palveluja ja kokonaan verkossa käytäviä parisuhdekursseja. Myös kirkon parisuhdetyötä on tehty jo vuosia netissä.

”Verkkopalvelujen etuina on matala kynnys, anonymiteetti ja se, että verkkopalvelujen käyttö ei ole sidottu mihinkään tiettyyn aikaan tai paikkaan”, toteaa perheneuvoja Helena Toppari Helsingin seurakuntayhtymästä.

Kirkon perheneuvonta tarjoaa netissä muun muassa parisuhteen tueksi tuotettuja virikemateriaaleja, verkkokursseja, blogimaista parisuhdekeskustelua sekä parisuhteen pulmiin keskittyvää Suhdeklinikka -palstaa.

Kokemukset verkossa tapahtuvasta perheneuvonnasta ovat hyviä.

”Esimerkiksi Suhdeklinikka on ollut todella suosittu. Kysymysten määrä ja kävijätilastot kertovat, että tällaiselle palvelulle on todellista tarvetta”, Toppari kertoo.

Suhdeklinikan kysymys-vastaus – muotoinen palsta antaa punnitun vastauksen kysyjän tilanteeseen. Osin palsta voi toimia myös ensimmäisenä askeleena parisuhteen solmukohtien setvimisessä.

”Netti ylipäätään on usein se ensimmäinen askel joka otetaan, kun lähdetään parisuhteen problematiikkaa pohtimaan. Siksi on tärkeää, että myös asiantuntijat palveluineen ovat siellä”, toteaa Minna Tuominen Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksiköstä.   

”Verkkotyö tuo perheneuvonnan laajemmin saataville. Ensinnäkään kaikilla paikkakunnilla ei parisuhdekursseja järjestetä, kursseille voi olla pitkät jonot tai kurssien aikatauluihin sitoutuminen voi vaikkapa lapsiperheessä olla hankalaa.  Toisaalta verkkopalvelujen kautta on tavoitettu myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten kursseillemme hakeutuisi”.

Verkkokurssi ei tarkoita välttämättä vain kotoa käsin luettavaa materiaalia tehtävineen. Chat-alustat mahdollistavat kurssien vuorovaikutteisuuden ja asioiden pohtimisen yhdessä ryhmänä. Tällä tavoin on järjestetty aiemmin muun muassa Virtaa välillämme –parisuhdekursseja ja tänä keväänä myös Parisuhteen palikat –kurssi viedään verkkoon.

Parisuhdekursseista ja parisuhteen hoitamisesta on tullut viime vuosina yhä arkipäiväisempää ja kynnys lähteä mukaan parisuhdetapahtumiin on madaltunut. 

”Parisuhdekurssit kehitettiin alun alkujaankin nimenomaan ongelmia ennalta ehkäiseviksi työvälineiksi, mutta pitkään yleisenä mielikuvana saattoi olla, että kursseille tullaan vasta isompien pulmien edessä”, Minna Tuominen miettii.  

”Nykyään pikemminkin ajatellaan, että parisuhdekursseille voidaan tulla kuin monelle muullekin kiinnostavalle ja itseä tai parisuhdetta kehittävälle kurssille. On huomattu, että omia parisuhdetaitoja on mahdollista jalostaa siinä missä mitä tahansa muutakin taitoa.”

Verkkovinkit parisuhteen kysymyksiin:

Suhdeklinikka: Kysymys-vastaus-muotoinen palsta, jossa parisuhdetta koskeviin kysymyksiin ja kirjeisiin on vastaamassa kirkon koulutetut asiantuntijat. Voit lähettää oman kysymyksesi anonyymisti tai nimimerkillä. Keväällä 2012 perustetulla sivustolla on jo reippaasti yli puoli miljoona lukukertaa ja palvelu on nyt rantautumassa myös Facebookiin. http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Virtaa välillämme parisuhdekurssi: Kirkon parisuhdekurssin nettimateriaalit antavat pohdittavaa parisuhteen eri vaiheisiin, puolisoiden välisiin kemioihin ja keskinäiseen kommunikaatioon. Voit myös selata parisuhteen reseptikirjaa ja poimia parhaat vinkit matkaan.  http://uskotoivorakkaus.fi/teemat/virtaa-valillamme

Parisuhteen palikat: Kirkon parisuhdeleireillä ja pariterapiassa käytetyn työvälineen nettimateriaalit antavat inspiraatiota ja mietittävää kaikenlaisille parisuhteille. Sivustolla on mahdollista katsoa teemavideoita ja selata luentomateriaaleja. http://www.parisuhteenpalikat.fi/

Ensimmäinen Parisuhteen palikat - verkkokurssi toteutetaan yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän oppilaitostyön kanssa toukokuussa 2015 keskiviikkoisin klo 19-20.30. Ilmoittautuminen: laura.mantyla@evl.fi ja minna.tuominen@evl.fi.

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi: Väestöliiton suositulle tunnekeskeiselle parisuhdekurssille on mahdollista osallistua kokonaan verkossa. Verkkomateriaalin ja verkkotehtävien lisäksi sivusto tarjoaa kirjautuneille vertaiskeskustelun mahdollisuuden: http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/nettikurssit/

Väestöliiton verkkovastaanotto: Väestöliiton verkkovastaanotolle on mahdollista myös varata yksityisen neuvonta-ajan asiantuntijan kanssa: http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/palvelut/nettivastaanotto/

Kehu kumppania – somehaaste kannustaa sanomaan jotain hyvää omasta puolisosta ja kertomaan mitkä kaikki pienet ja arkisetkin asiat tekevät hänestä tärkeän ja ihanan. Sosiaalisessa mediassa laajalti levinnyt,  #kehukumppania - kampanja näkyy haasteeseen tarttuneiden ihmisten tägääminä kuvina ja teksteinä mm. Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Haaste toimii inspiroivana houkuttimena nähdä oman kumppanin hyvät puolet – ja kertoa ne ääneen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkko ja Vauva.fi yhteistyöhön – "Meillä on yhteinen tavoite"

Ajankohtaista

Vauva.fi-sivustolle perustetaan parisuhdeneuvola, jossa kirkon perheneuvojat vastaavat ihmisten kysymyksiin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.