null Pekka Toivonen kokee musiikin pyhänä ja selittämättömänä

Pekka Toivonen haluaa hyödyntää säveltäjän työssä kuvallista osaamistaan ja saada aikaan jotain ainutlaatuista. Kuva: Sirpa Päivinen

Pekka Toivonen haluaa hyödyntää säveltäjän työssä kuvallista osaamistaan ja saada aikaan jotain ainutlaatuista. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Pekka Toivonen kokee musiikin pyhänä ja selittämättömänä

Palkittu muotoilija seurasi kutsumustaan ja siirtyi musiikin pariin. Hän on aina tuntenut olevansa sielultaan säveltäjä.

Temppeliaukion kirkossa kuultiin viime toukokuussa kahteen otteeseen erikoinen multimediateos. Kyseessä oli Vuoden graafikoksi alkuvuodesta valitun Pekka Toivosen säveltämä My Signs, jossa yhdistyivät elävä musiikki, liikkuva kuva ja graafinen muotoilu. Toivonen juhlisti konserteilla yhtä aikaa nimitystään sekä heittäytymistään päätoimiseksi säveltäjäksi.

Kansainvälisesti tunnustettu julkaisumuotoilija istuu punaiseen villapaitaan sonnustautuneena työhuoneensa pianotuolilla ja kertoo hymyillen, ettei päätöstä muotoilijan töiden jättämisestä ollut vaikea tehdä. Musiikki on ollut hänen elämässään aina: hän on soittanut pianoa pienestä pitäen ja musisoinut vuosien varrella erilaisissa kokoamissaan bändeissä. Toivonen on toiminut pitkään muun muassa suomalaisen konemusiikin parissa.

– Muotoilijana tunsin kääntäneeni jo kaikki kivet, ja työstä oli mennyt maku. Sen sijaan musiikki on pysynyt minulle pyhänä ja selittämättömänä. Se on taidemuodoista koskettavin, sillä harva kuva saa miljoona ihmistä itkemään, Toivonen sanoo.

– En voi ymmärtää, mistä kaikki musiikki minuun tulee. Se on kuin olisin jossain musiikkiavaruudessa.

Vaikka Toivonen on taitava pianisti ja tähän mennessä esittänyt itse omat teoksensa, hän tuntee silti olevansa sielultaan ennen kaikkea säveltäjä. Hän toivoo, että jonain päivänä voisi istua kuuntelemassa, miten toiset soittavat hänen sävellyksiään.

– Pyrin siihen, että saisin 50 ikävuoteen mennessä aikaan jotain merkittävää, 37-vuotias muusikko toteaa.

Synti uuden teoksen aiheena

Pekka Toivosen uusi teos My Sins kuullaan Temppeliaukion kirkossa ensi viikon perjantaina. Säveltäjän mukaan se sisältää uutta ja vanhaa, sillä se perustuu osittain My Signs -teokseen. Tällä kertaa konsertissa ei kuitenkaan ole musiikin lisäksi mitään ylimääräistä. Toivonen soittaa klassista pianomusiikkia sekä lisäksi jazzahtavaa musiikkia Pekka Toivonen Ensemble -kokoonpanossa.

– En haluaisi kauheasti määritellä musiikkiani, mutta se on jonkinlainen sekoitus klassista, jazzia ja poppia, Toivonen kertoo.

Synnin Toivonen valitsi sävellysteoksensa aiheeksi, koska se on kiinnostava uskonnollinen käsite. Hänestä todellinen taide kuitenkin on moraalitonta, eikä taiteen tehtävänä ole toimia moraalinvartijana. Hän haluaa pikemminkin kysyä, mitä synti tarkoittaa itse kullekin.

– Toisaalta on mielenkiintoista, että synnin merkkinä uskonnossa perinteisesti pidetty kielletty hedelmä esiintyy suuren elektroniikkayrityksen logona. Tämä on siis samalla eräänlaista universaalisen moraalin tutkimista.

My Sins -konsertti pidetään erikoiseen aikaan päivästä, nimittäin perjantaina kello kolmelta iltapäivällä.

– Ihmettelen, miksi kaikkien keikkojen pitäisi alkaa illalla seitsemältä. Näin jouluaikaan voi minusta hyvin aloittaa viikonlopun lähtemällä vähän aiemmin töistä, Toivonen yllyttää.
 

En voi ymmärtää, mistä kaikki musiikki minuun tulee. Se on kuin olisin jossain musiikkiavaruudessa."

 

– Tämä kai liittyy osaltaan toisin tekemisen vammaani. Taideteollisen korkeakoulun emeritusprofessori Tapio Vapaasalo sanoi sen hienosti: "Vain toisin tekemällä mennään eteenpäin."

Suomen Kulttuurirahaston tukemassa konsertissa kerätään rahaa Syyrian Aleppoon yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Toivoselle on tärkeää auttaa vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä edes tällä tavalla.
 

Maailmassa on tehty tähän mennessä aika monta biisiä. Minun tehtäväni on säveltää jotain uutta muodon kautta."
 

Äänen ja kuvan yhdistämistä

Säveltämäänsä musiikkia Pekka Toivonen haluaa soittaa nimenomaan kirkoissa, koska niissä ei tarvitse käyttää vahvistimia. Hän kehuu Temppeliaukion kirkon akustiikkaa: siellä voi soittaa isollakin kokoonpanolla.

– Voin tietysti soittaa muuallakin kuin kirkoissa, ja bändikeikoilla olen soittanutkin. Olen toisaalta myös suunnitellut ulkoilmakonsertin järjestämistä jossain niityllä.

Toivonen aikoo jatkaa sävellyksissään My Signs -teoksen tapaan äänen ja kuvan yhdistämistä, ja tuoda näin kuvallisen osaamisensa osaksi sävellystyötään. Tästä esimerkkinä on jousikvartetille valmisteilla oleva multimediateos CMYK, jossa tutkitaan neliväripainoprosessia eri instrumenttien ja valojen keinoin.

– Maailmassa on tehty tähän mennessä aika monta biisiä. Minun tehtäväni on säveltää jotain uutta muodon kautta.

Toivonen kuvailee työskentelytapojaan sekaviksi, koska sävellysprosessissa on erilaisia vaiheita. Hän tekee sävellystyötään yleensä päiväsaikaan pianolla työhuoneellaan Kallion musiikkikoulussa. Hänestä erityisen hyvä paikka säveltää oli ystävän luona Pohjois-Karjalassa, siellä kun oli niin hiljaista.

Teosten nuotintaminen sen sijaan tapahtuu tietokoneella.

– Valitettavasti joudun istumaan edelleen tietokoneellakin. Tarvitsen sitä myös elektronisen musiikin säveltämisessä, tuumii tekniikasta eroon pyrkivä mies. Hän ei esimerkiksi omista älypuhelinta eikä tällä tietoa aio sellaista hankkiakaan.

 

Pekka Toivosen My Sins pe 16.12. klo 15 Temppeliaukion kirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.