null Pepe Willberg valitsi jo varhain oman tiensä

Pepe Willbergin mielestä oman tien valitseminen on yleensä hyvä vaihtoehto, vaikka se vaatisikin paljon työtä. Kuva: Sirpa Päivinen

Pepe Willbergin mielestä oman tien valitseminen on yleensä hyvä vaihtoehto, vaikka se vaatisikin paljon työtä. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Pepe Willberg valitsi jo varhain oman tiensä

Saimaa-levyn menestyksen myötä uutta virtaa saanut Pepe Willberg viettää juhlavuotta, johon sisältyy esiintymisiä myös kirkoissa.

Laulaja Pepe Willberg kertoo tyytyväisenä, miten on elättänyt itsensä muusikkona jo 52 vuotta.

"Minulla oli enemmän lahjoja kuin ymmärsinkään. Olen onnistunut kehittämään itseäni enkä ole sortunut laulamaan mitä tahansa vaan olen aina valinnut esitettäväksi sellaisia kappaleita, joista itse pidän."

"Ihastuin Meksikossa käydessäni mayojen elämänkatsomukseen, he kun elävät 52 vuoden sykleissä, Willberg hymähtää."

Willberg toivoo olevansa jonkinlainen tiennäyttäjä muille musiikintekijöille. Oman tien valitseminen on yleensä hyvä vaihtoehto, vaikka se vaatisikin paljon työtä.
 

Olen etuoikeutettu, kun minun ei tarvitse opetella kokonaisia oopperoita vaan herkkupaloja niistä."
- Pepe Willberg

Laulajan taival ei ole aina ollut auvoinen, mutta siihen on sisältynyt silti monta suosion piikkiä. Ensimmäinen niistä osui vuosiin 1964–1967, jolloin hän lauloi ja soitti kitaraa Islanders- ja Jormas-yhtyeissä. Vuonna 1966 syntyi Willbergin tärkeimpiin kuuluva hittikin, Saat miehen kyyneliin, jonka merkeissä hän viettää nyt 50-vuotisjuhlavuotta.

Jormaksen hajottua Willberg perusti Paradise-yhtyeen, jonka kappaleet Elämältä kaiken sain, Sotilaat kansat ja maat, Aamu ja monet muut soivat listan kärjessä.

"1970-luvun puolivälissä musiikkielämässä tapahtui dramaattinen muutos, kun Hurriganes ja muut bändit valtasivat suoraviivaisella rockilla soittolavat. Moni lahjakas bändi joutui lopettamaan.  Paradise siirtyi silloin soittamaan ravintoloihin", Willberg muistelee.

Yllättävä radiohitti

Hiljaisinta aikaa Pepe Willbergin laulajanuralla oli 1980-luvulla, jolloin hän muutti Poriin ja vietti perhe-elämää. Uusi vaihde kuitenkin löytyi 1990-luvun alussa, kun 60-lukubuumin siivittämänä vanhat bändit kuten Jormas esiintyivät nostalgiannälkäisille. Vuosikymmenen lopussa Willberg kipusi isoille estradeille Mestarit Areenalla -kokoonpanossa, jossa olivat hänen lisäkseen mukana Kirka, Hector ja Pave Maijanen.

Mestareiden jälkeen Willberg keikkaili, sävelsi musiikkia ja levytti ”vähän pinnan alla”. Yllättäen Kari Hynninen Suomen Musiikki -levy-yhtiöstä otti viitisen vuotta sitten yhteyttä ja tarjosi levytyssopimusta.

"Minun piti aluksi valita laulu, josta tehtäisiin sinkku radiosoittoon. Päädyin Matti Mikkolan kappaleeseen Lyhyenä hetkenä. Siitä tuli niin pitkä, että emme odottaneet siitä mitään radiohittiä, mutta siitä tulikin Radio Suomen soitetuin laulu tuolloin vuonna 2012", Willberg kertoo.

Levylle alettiin etsiä kuumeisesti muita sopivia kappaleita, mutta mitkään ehdokkaat eivät kelvanneet Willbergille. Oikea sävel löytyi, kun Mikkola kaivoi pöytälaatikostaan loputkin 2000-luvun alussa säveltämänsä laulut. Sanoitukset Mikkolan sävellyksiin teki Timo Kiiskinen ja pariin Eppu Kososen lauluun Johanna Vuoksenmaa.

Tuntuihin se hyvältä, kun sain Saimaa-levystä urani ensimmäisen kultalevyn ja aikuiset äijätkin ulvoivat keikoilla, toteaa levystä paljon suitsutusta saanut artisti.

Nyt myös oopperaa                

Toissa vuonna Pepe Willberg keikkaili muun muassa rockfestivaaleilla ison 17-henkisen orkesterin kanssa. Tuolloin Saimaa-levyn upeat ja monimutkaiset orkesteriosuudet pääsivät hienosti oikeuksiinsa. Nyt hän kiertää esittämässä Saimaan biisejä ja vanhoja hittejään taitavan kahdeksanhenkisen orkesterin kanssa.

50-vuotisjuhlakiertue on vuorossa syksyllä, ja juhlavuosi huipentuu joulukuussa, kun Willberg täyttää 70 vuotta. Willberg aikoo laulaa kiertueella tutun ohjelmistonsa lisäksi tenoriaarioita eri oopperoista.

"Olen etuoikeutettu, kun minun ei tarvitse opetella kokonaisia oopperoita vaan herkkupaloja niistä", kertoo Puccinin Turandot-oopperaan kuuluvan Nessun Dorma -aarian jo muutamassa konsertissa laulanut Willberg.

Keväällä Willberg esiintyy solistina Tapiola Big Bandin konserteissa. Yksi konserteista on ystävänpäivänä ensi sunnuntaina Pakilan Hyvän Paimenen kirkossa. Siellä kuullaan yhdysvaltalaisen jazzmuusikon Nat King Colen lauluja, Willbergin Saimaa-levyn kappaleita sekä vanhoja hittejä big band -sovituksina.

Laulaja on esiintynyt aiemminkin Helsingin kirkoissa.

"Kirkossa on loistava akustiikka, mutta siellä ei kannata soittaa liian kovaa, koska kirkkosalissa on niin valtava jälkikaiku."

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Evankeliumijuhlilla laulava Pepe Willberg: Uskon, että minulla on hyvät välit Jumalaan ja Jeesukseen

Ajankohtaista

Laulaja esiintyy Helsingissä perjantaina 30.6. järjestettävässä evankelisten valtakunnallisessa kokoontumisessa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.