null Perhe ja leipä Suomessa

Mehmet Özkan on tehnyt monenlaista työtä. Nyt hän omistaa ravintolan Myyrmäessä.

Mehmet Özkan on tehnyt monenlaista työtä. Nyt hän omistaa ravintolan Myyrmäessä.

Perhe ja leipä Suomessa

Muutto Suomeen vahvisti Mehmet Özkanin uskoa kohtaloon.

– Olen elänyt kohta puolet elämästäni täällä, sanoo Mehmet Özkan, 43, jota kutsutaan Memoksi.

Hän pyörittää Myyrmäen terveysaseman talossa sijaitsevaa ravintola Sapuscaa. Asiakkaina käy lähialueen työntekijöitä ja eläkeläisiä, jotka saavat lautasilleen suomalaista kotiruokaa, kuten karjalanpaistia, lohta ja poronkäristystä. Ravintolan ruokalista meni uusiksi melkein neljä vuotta sitten.

– Oli hyvä päätös ryhtyä valmistamaan suomalaista kotiruokaa. Idea siihen tuli ravintolan pääkokilta, Memo sanoo.

Memo varttui Antakyassa, joka sijaitsee Etelä-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Köyhän perheen isä työskenteli suutarina, äiti hoiti kotia ja perheen kahta poikaa. Memo harrasti jalkapalloa ja pelasi sitä myös ammatikseen.

Matkalla Marmariksessa Memo tapasi suomalaisnaisen. Katseitten kohtaaminen johti salamarakastumiseen ja avioliittoon. Aiemmin Memo ei ollut edes tiennyt, missä Suomi sijaitsee. Hänen mielikuvissaan Suomi oli kylmä, tuulinen ja valkoinen maa, jossa tallustelee jääkarhuja. Mielikuvat saivat kyytiä, kun kohtalo vei nuoren miehen Kontulaan.

 

Muutettuaan Suomeen Memo ei saanut tehdä töitä ensimmäiseen puoleen vuoteen. Tuolloin hän opiskeli suomen kieltä kotona. Memo katsoi televisiosta nauhoittamiaan tekstitettyjä ohjelmia, pysäytti välillä kuvan ja selvitti sanakirjasta, mitä tekstitys kertoo.

Puolen vuoden jälkeen Memo pääsi töihin. Hän pesi ja puhdisti autoja myyntikuntoon. Liitto ensimmäisen vaimon kanssa päättyi vuoden jälkeen eroon. Eron syynä oli Memon mukaan kulttuurisokki. Hän ei ymmärtänyt eikä hyväksynyt, että vaimo saattoi käydä juhlimassa aamuun saakka ilman Memoa.

– Kun kumpikaan ei antanut periksi, edessä oli ero, hän sanoo.

Memolle on kertynyt kokemusta monista eri hommista. Hän tykkää tehdä töitä. Memo on ollut tiskijukkana sekä työskennellyt radiossa ja televisiossa. Elektroniikka-asentajan hommat Memo jätti kahdeksan vuotta sitten ja päätti sijoittaa säästönsä lounasravintolaan, jota hän pyöritti yhdessä yhtiökumppanin kanssa. Välillä Memolla oli kaksikin ravintolaa. Nyt hän keskittyy vain ravintola Sapuscaan.

Puolitoistavuotta sitten Memo muutti nykyisen vaimonsa ja kahden poikansa kanssa Pähkinärinteestä Myllypuroon. Pojat ovat 5- ja 7-vuotiaat, toinen pelaa jalkapalloa joukkueessa. Memo ehdotti joskus vaimolleen, että tämä voisi jäädä kotirouvaksi, mutta vaimo on päättänyt olla työelämässä. Enää Memoa haittaa, että vaimo käy välillä juhlimassa ilman häntä.

Memo kertoo, että turkkilaisille perhe on pyhä. Memo yrittää käydä kotimaassaan pari, kolme kertaa vuodessa. Vanhemmat ja veli asuvat Turkissa. Turkissa sanotaan, että paikka, jossa perheesi ja leipäsi on, on tärkeämpi kuin paikka, jossa olet syntynyt. Memon perhe ja leipä ovat nyt Suomessa.

– Suomeen tulon jälkeen olen uskonut entistä enemmän kohtaloon, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.