null Personal Pastor: Miksi Jeesus ei ollut nainen?

Hengellisyys

Personal Pastor: Miksi Jeesus ei ollut nainen?

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispoista suurin osa on miehiä kirkkoherroista puhumattakaan. Onko ukkovalta Jeesuksen peruja?

Hyvä Personal Pastor™!

Siinä sinäkin kuvassa muikistelet kalapuikkoviiksinesi, miespappina. Sentään meillä Suomen ev.lut. kirkossa on jo naispappeja saanut olla kymmeniä vuotta, ja yksi naispiispakin on ukkopiispojen joukkossa. Tästä herääkin kysymykseni, että miksi Jeesus ei ollut nainen.

Valta jo naisille, mies 35, Myllypuro

 

Rakas veli Kristuksessa,

Erittäin hyvä kysymys! Muinaisen Lähi-idän kulttuurinen ja sosiaalinen yhteiskuntarakenne oli patriarkaatti eli ukkojen valtakunta. Siellä oikeanlaiseksi katsotulla haarovälillä varustetut keskustelivat ”fiksuja”, ja vääränlaisten jalkovälien edustajien mielipiteet olivat höpsöttelyä.

Mietipä, että Jumala olisi sinne pannut tyttärensä syntymään – olisiko Jumalan tytär saanut valtaapitävien huomion? Ehkä oli parempi pelata varman päälle ja lähettää maan päälle miesihminen. Muuten Jeesuksen olisi pitänyt tehdä feministinen vallankumous Jumalasta julistusta. Rajansa kaikella: yksi vallankumous per ihmisen muodossa tuleva Jumala.

Mitä tai ketä Jeesus oikeastaan edusti sukupuolisesti, ja miten hänet on nähty sukupuolensa kautta?
 

Silkinsileät kutrit eivät ole monena aikakautena olleet miesten kuumin hiustrendi.


Esimerkiksi Uudessa testamentissa kerrotaan Jeesuksen alulle panosta vanhalla kreikalla. Kreikan kielessä sanojen sukuina ovat feminiini, maskuliini ja neutri. Jeesus syntyy Mariasta, joka mitä todennäköisemmin oli nainen, mutta kun Maria tulee raskaaksi, hänen ylleen laskeutuu Pyhä Henki, jonka sanan suku on neutri. Jeesuksessa ei siis Uuden testamentin alkukielen mukaan ole kielellisesti mitään maskuliinista, voisiko sanoa kielitieteellistä y-kromosomia. Oliko Jeesus siis edes mies? Sosiaalisesti varmasti kyllä, mutta mitään lääketieteellisiä tai anatomisia lähteitä hänestä ei ole.

Kirkkotaiteessa Jeesusta on jo varhain kuvattu ajalleen epämaskuliinisesti: pitkät, silkinsileät kutrit eivät ole monena aikakautena olleet miesten kuumin hiustrendi. Taiteilija tietysti tulkitsee, mutta miksi sama feminiininen mielikuva on syntynyt niin monelle taiteilijalle?

Jeesus kuvataan usein istumassa aasin selässä sivuttain ratsastaessaan Jerusalemiin. Kyseinen istumatapa on erottanut naisia ja miehiä – joista jälkimmäiset istuivat kahareisin – muinaisessa Lähi-idässä ja vielä 1900-luvulla Euroopassa.

Jeesus oli eräänlainen feministi: hän puolusti naisten oikeutta saada tuon ajan taloudellinen toimeentulo kieltäessään avioeron. Hän ei hyljeksinyt naisia, jotka olosuhteiden pakosta olivat joutuneet vähemmän arvostettaviin ammatteihin, ja otti nämä mukaan posseensa.

Jeesuksen oli siis parempi ilmestyä vuoden nolla tienoille miehenä, mutta paruusiaa odotellessa sopii pohtia, missä sukupuolen muodossa Kristus maailmaan palaa.

 

 


 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Pikkutyttöjen supersankarihahmo Miraculous Ladybug rikkoo sukupuoliroolit

Hyvä elämä

Tytöt, jotka nyt saavat mallikseen oman Spiderman-vastineensa, pääsevät maailmassa vielä pidemmälle kuin isoäitinsä.