Perussuomalaiset lähtee mukaan seurakuntavaaleihin
Korsossa vaaliasioita hoitaa ­hallintosihteeri Anne Pircklén.

Korsossa vaaliasioita hoitaa ­hallintosihteeri Anne Pircklén.

Perussuomalaiset lähtee mukaan seurakuntavaaleihin

Ryhmillä on ollut vaikeuksia löytää uusia ehdokkaita.

Kun kyselee Vantaan seurakuntien kirkkoherranvirastoista, miltä seurakuntavaaleihin ehdokkaaksi ilmoittautuminen on vaikuttanut, yleistunnelma vaikuttaa vaisulta.

– Kuluvalla kaudella seurakuntaneuvostossa mukana olleet ryhmät lähtevät vaaleihin, mutta heillä on ollut vaikeuksia löytää uusia ehdokkaita. Kaikkea mitä on suunnitteilla, emme tietenkään voi tässä vaiheessa kirkkoherranvirastossa tietää, sanoo hallintosihteeri Anne Pircklén Korson seurakunnasta.

Samankaltaiseksi kuvailee tunnelmaa Länsi-Vantaalla Eero Tolonen, joka on koonnut Avoin seurakunta / Avoin valitsijayhdistys -ryhmän ehdokaslistaa Vantaankosken seurakunnassa. Avoin ryhmä on kuluvalla kaudella ollut Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston suurin ryhmittymä.

– On ollut vähän nihkeää. Konkareita, jotka ovat olleet luottamushenkilöinä useita kausia, on jättäytymässä pois. Uusia ehdokkaita olemme saaneet vajaat kymmenen, kertoo Tolonen.

– Yhä kyselemme ja yritämme rohkaista ihmisiä ehdokkaiksi, mutta moni vetoaa kiireisiin ja ajanpuutteeseen kieltäytyessään tehtävästä.

Uutena ryhmänä seurakuntavaaleihin osallistuu Vantaan Peruskristityt.

– Meillä on ehdokkaita ainakin Korson, Hakunilan, Rekolan ja Vantaankosken seurakunnissa. Taustallamme on Perussuomalainen puolue ja lähdemme vaaleihin kristillis-sosiaalisesta aateperustasta, kertoo ryhmän yhteyshenkilö Markku Naumanen.

Seurakuntien vaalisivuille on ilmoittanut tietonsa muutamia ryhmiä, jotka ovat aikeissa asettaa ehdokkaita. Mukana ovat neljä vuotta sitten Vantaan luottamuselimissä aloittanut Tulkaa kaikki -liike ja pidempään mukana olleet Avoin seurakunta / Avoin valitsijayhdistys- ja Sanasta elämään -ryhmät. Myös Kokoomus ja Sosialidemokraattinen seurakuntaväki lähtevät mukaan vaaleihin tälläkin kertaa.

Uusi ryhmä on Vantaankosken seurakunnassa ehdokkaita kokoava Sosiaalinen Omatunto.

Seurakuntakohtaisia ryhmiä ovat Kyrkan mitt i byn Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa ja Hämeenkylän huominen.

Tämän vuoden seurakuntavaaleissa uutuutena on ollut ehdokkaiden netti-ilmoittautuminen valtakunnallisten seurakuntavaalit.fi-sivujen kautta. Ehdokkuudesta kiinnostunut, jolla ei ole yhteyttä mihinkään tiettyyn ryhmään, on voinut sivujen kautta ottaa yhteyttä omaan seurakuntaansa. Vantaalla kiinnostuneita on ilmoittautunut netin kautta kymmenkunta.

Ehdokkaaksi pääsee liittymällä jonkin ryhmän ehdokaslistalle tai perustamalla oman valitsijayhdistyksen. Ehdokaslistan voi koota valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään 10 äänioikeutettua seurakunnan jäsentä. Ehdokaslistat on jätettävä seurakunnan kirkkoherranvirastoon 15.9. kello 16 mennessä.

Seurakuntavaaleissa valitaan ehdokkaat seurakuntien luottamuselimiin. Vantaalla äänestetään jäsenet jokaisen seitsemän seurakunnan seurakuntaneuvostoon ja seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon. 


  • Valitsijayhdistyksiin voi tutustua osoitteessa: www.vantaanseurakunnat.fi/seurakuntavaalit.
  • Ehdokkuudesta kiinnostunut voi ottaa yhteyttä oman seurakuntansa kirkkoherranvirastoon.

Jaa tämä artikkeli: