null Pesästä maailmalle

Pesästä maailmalle

Vuokramökillämme Hämeessä olemme voineet nauttia paitsi lämpimästä heinäkuusta, myös jokavuotisesta ilosta, jonka ympäröivä luonto tarjoaa.

Helpointa on tarkkailla lintuja, jotka laulavat, pesivät ja kasvattavat poikueitaan. Mökkimme ympäristössä on useita linnunpönttöjä ja suojaisia pesimäpaikkoja, joten ikkunoista voi seurata kuin televisiosta tali-tiaisten, västäräkkien, laulurastaiden, viherpeippojen ja kerttusten perhe-elämää.

Viereisellä järvellä pesivät sorsat, telkät, kuikat, tiirat ja lokit. Järven takana nousee Haukkamäeksi kutsuttu jyrkkärinteinen kukkula, jolle nimen antavat haukat lentelevät järven yllä ja välillä meidänkin puolellamme. Silloin pihapiirimme siivekkäät järjestävät hälytyksen ja ajavat yhteistuumin poikasia uhkaavan tunkeilijan pois. Kerran takaa-ajo oli niin hurja, että haukka lensi päin kuistimme ikkunaa ja otti vähän aikaa lukua pöydän alla.

 

Huippuhetki on se, kun poikaset lähtevät pesästä.

Toinen pihamme talitinttipariskunnasta pesi lähellä keittiön ikkunaa, ja satuimme istumaan iltapäiväteellä, kun nuoret tiaiset päättivät kokeilla siipiään ensi kerran. Yhtäkkiä ikkunasta aukeava maisema oli täynnä tiaisia, jotka lentelivät kuin villiintyneinä edestakaisin, keikkuivat oksilla, puiden rungoilla ja katolle johtavilla tikapuilla pää alaspäin ja pyörivät ja hyörivät joka paikassa kuin olisivat olleet ylen ihastuneita siihen, miten taitavia ja vahvoja ne olivat ja miten hyvin elämä pikku pesän ulkopuolella sujui.

Riemukasta sirkusta kesti jonkin aikaa. Ja sitten — tiaiset olivat poissa. Tuli tyhjä olo.

Toki näemme nuoria lintuja siellä täällä pesästä lähdön jälkeenkin. Teinivästäräkkejä ei voi olla huomaamatta, koska ne pitävät laituriamme omanaan ja näyttävät pahastuvan, jos me käytämme sitä ja karkotamme kuusi tai seitsemän hyönteisiä tiirailevaa lintua mukavalta istumapaikaltaan.

 

Pesästä lähdön hetki on silti erityinen. Siinä yhdistyvät riemu ja hai-keus. Riemu siitä, että maailma avautuu nuoren silmille ja nuoret siivet kantavat. Haikeus siitä, että pesä tyhjenee ja nuori lentää pois.

Lintu ei sure. Seuraavana kesänä tulevat uudet poikaset. Meillä ihmisillä on turvana rakkaus. Kun piirrämme rakkauden piirin poikastemme ja kaikkien maailman poikasten ympäri, emme jää yksin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.