null Pienempi paha

Pienempi paha

Sota on huono vaihtoehto. Ihanne olisi, ettei sotia olisi eikä väkivaltaa käytettäisi, mutta todellinen maailma ei ole ideaalimaailma. Siksi joskus tarvitaan myös sotilaallista voimaa heikomman suojelemiseksi.

Arabimaailman kaipuu vapaudesta tuotti melko rauhanomaisen vallankumouksen Tunisiassa ja Egyptissä. Tämä onnistui siksi, että näiden maiden itsevaltiaat eivät olleet yhtä häikäilemättömiä kuin Libyan Muammar Gaddaffi. Libyan diktaattori uskoo omaan henkilökulttiinsa eikä hänellä ole kuin yksi ainoa päämäärä, valta. Gaddaffin turvallisuuskoneisto on rakennettu niin, että kansa pidetään kurissa kiduttamalla ja tappamalla. Kuka tietää, mitä hänen joukkojensa hallinnassa pysyneillä ja kapinallisilta vallatuilla alueilla on tapahtunut niiden päivien aikana, joina YK:n turvallisuusneuvostossa hiottiin päätöslauselmaa lentokieltoalueesta? Veikkaan, että uhreja on paljon.

Pasifismi on kunnioitettava vakaumus ja kristittynä siihen on helppo yhtyä. Itse ajattelen kuitenkin niin, että on tilanteita, joissa sota on keino estää vielä suurempi pahuus. Jos Suomea ei olisi puolustettu, olisimme kokeneet Baltian maiden kohtalon. Jos Hitlerille olisi ajoissa laitettu kova kovaa vastaan, kymmenet miljoonat ihmiset olisivat saaneet elää. Ruandan kansanmurha ja Bosnian sodan etniset joukkomurhat olisi voitu välttää, jos kansainvälinen yhteisö olisi reagoinut tilanteisiin nopeasti ja päättäväisesti.

Sodassa on kuitenkin aina riskinsä, myös niin sanotuissa oikeutetuissa sodissa. Rajoitettuna operaationa aloitettu sota voi laajeta hallitsemattomasti. Siviiliuhreja tulee väistämättä eivätkä tapetut sotilaatkaan ole elokuvien nimettömiä pahiksia vaan ihmisiä, joilla on äiti, isä, vaimo ja lapsia. Täytyy siis toivoa, että Libyan sota ei pitkity. Todennäköisesti sodan loppuminen vaatii Gaddaffin omien miesten kääntymisen häntä vastaan.

Olematta kovin kyyninen on hyvä muistuttaa, että maailmalla on hiljaisia kriisejä, jotka saavat muhia rauhassa. Esimerkiksi Norsunluurannikon valtataistelu, jonka seurauksena 90 000 ihmistä on joutunut pakosalle naapurimaahan Liberiaan. Ihmisiä kuolee siellä nälkään ja sairauksiin, eikä tämä kiinnosta juuri muita kuin avustusjärjestöjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.