null Pienen ihmisen hieno takki

Pankkivirkailija Akaki Akakijevitsh (vas.), jota näyttelee Said Dakash, ja tanskalainen fuusiojohtaja Storbjörn, jota esittää Esa Paukku, ovat bisneksen ytimessä. Liike-elämän nopeat muutokset ravistelevat molempia miehiä Päällystakki-näytelmässä.

Pankkivirkailija Akaki Akakijevitsh (vas.), jota näyttelee Said Dakash, ja tanskalainen fuusiojohtaja Storbjörn, jota esittää Esa Paukku, ovat bisneksen ytimessä. Liike-elämän nopeat muutokset ravistelevat molempia miehiä Päällystakki-näytelmässä.

Pienen ihmisen hieno takki

Espoonlahden teatterin uusi näytelmä Päällystakki vie katsojan ihmisyyden ytimeen ja työelämän muutosten keskelle. Gogolin novellin pohjalta kirjoitetusta tekstistä katsoja voi löytää ajankohtaisia uutisaiheita.

Päällystakki kertoo yhden ihmisen, Akaki Akakijevitshin tarinan. Päähenkilö on hiljainen reppana ja yksinäinen mies, joka työkseen leikkaa toimistossa osakekuponkeja vuosikymmenen pelkällä harjoittelijan palkalla. Ympäristö ei huomaa häntä, vaan ainoastaan hänen yhä risaisemmaksi ja haisevammaksi käyvän päällystakkinsa.

Kun Akaki päättää sijoittaa rahansa uuteen, kalliiseen päällystakkiin, hänen elämänsä muuttuu kertaheitolla. Nyt hänestä nähdäänkin korea ja kallis ulkokuori, joka nostaa hänen uransa ennen näkemättömään nousukiitoon. Menestys katkeaa samalla hetkellä, kun hän menettää takkinsa.

Tarinassa käydään läpi olympiavuosi 1952, Neuvostoliiton kaupan kulta-aika, pankkihuuma, monikansallisten firmojen vyöryminen Suomeen, pätkätyöläiset ja monet muut viime vuosikymmenten tutut ilmiöt.

Näytelmä kertoo ihmisyydestä, vallasta, bisneselämästä ja työelämän raadollisuudesta. Se on komedia, joka naurattaa ja itkettää. Said Dakashin esittämä Akaki ei jätä katsojaa kylmäksi.

Nikolai Gogolin vuonna 1842 kirjoittama novelli puhuu sekä ikuisista teemoista että tiukasti tämän päivän arjesta löytyvistä ilmiöistä. Päällystakki on Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän alunperin Ryhmäteatterille Gogolin novellin pohjalta kirjoittama näytelmä.

Näytelmän pitää koskettaa katsojaa

”Päällystakissa on kosketuspintaa elävään elämään. Siitä on löydettävissä hyvinkin ajankohtaisia teemoja, kuten ihmisten mielivaltaista kohtelua. Minulle on tärkeää, että käsikirjoituksessa on syvempiäkin ulottuvuuksia. Pelkkää hömppäfarssia en edes haluaisi tehdä”, sanoo Päällystakin ohjaaja Jouni Uhlgren.

Ohjaaja uskoo esityksen puhuttelevan etenkin niitä, jotka ovat kokeneet viime vuosikymmenten työelämän muutoksia ja niihin liittyviä lieveilmiötä.

”Vaikka esityksessä käsitellään raskaitakin asioita, näytelmä saa katsojan suun hymyyn. Naurun kautta katsoja voi oivaltaa monia asioita”, Jouni Uhlgren pohtii.

Näytelmä on Uhlgrenin ensimmäinen ohjaustyö Espoonlahden teatterille. Aikaisemmin hän on vetänyt siellä näyttelijätyön peruskurssin.

Rima asetettava riittävän korkealle

”Tiesin näyttelijätyön peruskurssin jälkeen, että tämä harrastajaporukka pystyy tekemään Päällystakin, vaikka käsikirjoitus on haastava ja tekstiä on paljon. Rima on hyvä asettaa tarpeeksi korkealle”, sanoo ohjaaja.

Jokaisella näyttelijällä esityksessä on monta eri roolia. Esimerkiksi Tarja Salminen esittää Armi Kuuselaa, vaatemyyjä Sirkkaa, ahdistuneisuutta, poliisia ja asiakasta. Hän sai roolin Uhlgrenin vetämän näyttelijätyön peruskurssin jälkeen. Aikaisemmin hän ei ole näytellyt.

”Vuorosanoja ja kohtauksia on todella paljon. Tekstin opetteleminen ei kuitenkaan ollut vaikeaa. Eri rooleihin hyppääminen nopealla tempolla onnistuu helposti”, sanoo Tarja Salminen.

Esa Paukku on samaa mieltä. Hän esittää pappia, sympaattista pankinjohtajaa Eeroa ja tanskalaista fuusiojohtajaa Storbjörniä. Paukku on näytellyt harrastajateattereissa eri puolilla Suomea kymmenen vuotta. Tämä on hänen ensimmäinen roolinsa Espoonlahden teatterissa.

Huhtikuussa viimeiset esitykset

Päällystakin harjoitukset alkoivat syyskuussa. Ensi-ilta oli kaksi viikkoa sitten Matinkylän monitoimitalossa. Sitä esitetään yhteensä kaksitoista kertaa, viimeisen kerran 10. huhtikuuta. Matinkylän monitoimitalo on Espoonlahden teatterin kotipaikka.

Espoonlahden teatteri on perustettu 29 vuotta sitten ja se toimii harrastajavoimin. Varsinaisia jäseniä on noin 30 ja lisäksi mukana on kymmenien harrastajien taustajoukko. Heistä valikoituvat esiintyjät keskimäärin kerran vuodessa toteutettaviin koko illan näytelmiin. Lisäksi vuosittain toteutetaan myös lyhyempiä näytelmiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.