null Pieni suklaaverstas

Pieni suklaaverstas

Käsityönä tehdyt suklaakonvehdit valmistuvat vantaalaiskodin kellarissa.

Lumiset portaat johtavat omakotitalon alakertaan. Oviaukossa tulijaa tervehtii viettelevä suklaan tuoksu. Ollaan Vantaan Kivistössä, chocolatier Petri Sirénin verstaalla. Parhaimmillaan täällä valmistuu satoja käsintehtyjä konvehteja päivässä.

Seinustalla puuhyllykössä on metrinmittainen rivi suklaa-aiheisia kirjoja. Tyhjistä pahvipakkauksista on rakenneltu lokerikko, jossa valmiit konvehdit odottavat pakkaamista. Yksi nurkkaus on täynnä pusseihin ja laatikoihin pakattua suklaata, joista konvehdit valmistetaan.

Yhdestä paketista on hävinnyt viikon aikana puoli kiloa suklaanappeja.

— En vieläkään ole itse kyllästynyt suklaan syömiseen, Sirén kertoo.

Kisällistä mestariksi

Petri Sirén aloitti uransa 15-vuotiaana kondiittorimestarin oppipoikana. Hän uskoo edelleen, että kisällinä työskentely on paras tapa oppia käsityöläisammatti.

— Aluksi lakaisin lattioita ja pyyhin pöytiä, kun en vielä muuta osannut. Yhtenä päivänä erottelin 14 kiloa kanamunanvalkuaisia. Nyt voin sanoa, että osaan sen homman, Sirén sanoo.

Suklaaherkut kiinnostivat Siréniä jo uran alkuaikoina. Hänen mukaan suklaatietämys on edelleen Suomessa "luokattoman huonolla tasolla". Sirén on hankkinut osaamista oppi-isältään Timo Stolpelta sekä Keski-Euroopassa järjestetyiltä alan kursseilta.

Pääosa opista on saatu itse lukemalla ja kokeilemalla.

— Jossain vaiheessa mieleen juolahti ajatus lähteä Keski-Eurooppaan suklaamestarin oppipojaksi. Perheellisenä se ei kuitenkaan noin vain onnistu.

Kaikki Sirénin käyttämät reseptit ovat hänen omaa käsialaansa. Uusien makuyhdistelmien löytyminen voi viedä kuukausia. Epäonnistuneita kokeilueriä ei kuitenkaan kiikuteta yläkertaan perheelle maisteltavaksi.

— Sitä varten on roskis. Maun pitää olla täydellinen, Sirén sanoo.

Suklaan suurlähettiläs

Puolitoista vuotta sitten Petri Sirén irtisanoutui palkkatyöstä, perusti suklaaverstaan kotinsa kellariin eikä ole katunut ratkaisua hetkeäkään. Ei edes sinä aurinkoisena päivänä, jolloin työpöydälle suli kolmesataa kappaletta käsin valmistettuja tryffeleitä.

— Silloin ei kyllä kauheasti naurattanut.

Viime kesänä kivistöläisen omakotitalon kellariin saapui vierailulle belgialainen suklaaprofessori seurueineen. Harvasanainen suklaaprofessori kiersi Sirénin työtilassa ja tutki hyllyjä tarkkaan.

Vierailun jälkeen Sirén kutsuttiin kansainväliseen Chocolate Ambassador Clubiin. Sirén on hyvillään pääsystä huippuammattilaisten joukkoon.

— Samassa joukossa on myös esimerkiksi Pariisin Ritz-hotellin keittiömestari. Meidän suklaan suurlähettiläiden tarkoituksena on edistää alan osaamista kotimaissamme.

Korkealaatuisten konvehtien valmistamiseen ei tarvita erikoisvälineitä. Vispilällä, vanupuikolla, vesiväripensselillä ja hiustenkuivaajalla pääsee pitkälle.

— Suklaan lämpötilan kanssa on oltava tarkka. Asteen tai kahden heitto merkitsee erän epäonnistumista. Hiustenkuivaaja on tässä hyvä apuväline, Sirén kertoo.

Unelmasta totta

Petri Sirén suhtautuu työhönsä taiteilijan intohimolla. Suklaaherkkujen mausteina käytetään tuoreita vadelmia, mintunlehtiä ja Italian Piemonten alueen maailmankuuluja hasselpähkinöitä. Koska kanelia ei saa tuoreena, valittiin kanelitankojen toimittaja tarkoin. Vasta neljäs kokelas kelpuutettiin.

Ensi toukokuussa Sirén avaa kahvilan Fiskarsiin. Sinne siirtyy myös kellarin suklaaverstas.

Oman kahvila-konditorian perustaminen on ollut Sirénin unelma jo pitkään.

— Kun uskoo omaan asiaansa ja tekee hyvää jälkeä, se kantaa hedelmää aivan varmasti, Sirén uskoo.

Kaiken vapaa-aikansa Sirén pyrkii viettämään perheensä kanssa. Vaimon lisäksi uusperheen kodissa asuvat 16- ja 11-vuotiaat tytöt sekä puolivuotias poika. Myös kotona kokatessaan Sirén pyrkii käyttämään mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita.

— Kerran tytöt leipoivat ja olivat laittamassa taikinaan tavallista kaupan kanelia. Vihelsin pelin poikki ja juoksin hakemaan alakerrasta verstaalla käyttämääni kanelia. Ihmettelimme yhdessä kuinka hyvän makuisia pullista tuli.

Yksilöllisen käsityön päivät 5.–8.2. klo 11–18 Helsingin Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.