null Pienin on suurin

Pienin on suurin

Ensi sunnuntai on laskiaissunnuntai. Sen aihe on Jumalan rakkauden uhritie. Päivän raamatuntekstit ovat Ps. 31:2–6, Hes. 18:30–32, 1. Kor. 13 (1. vuosikerta) tai 1. Tim. 2:4–6 ja Mark. 10:32–45.

Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon kaikkien orja. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.

Mark. 10:43–45

Jeesus kertoo seuraajilleen koruttomasti tulevan kohtalonsa: kärsimys ja kuolema odottavat. Kukaan ei tunnu ymmärtävän. Opetuslapsetkin pyrkivät vain varmistelemaan parhaita paikkoja lopun voitonjuhlassa.

Vaikka Jeesus oli monta kertaa opettanut, että Jumalan valtakunnassa on toisenlainen järjestys, tieto ei läpäise edes lähimpiä, opetuslapsia. Niin tiukassa elää halu kunniaan, olla ykkönen, voittaa muut. Vielä kerran Jeesus joutuu selittämään järjestyksen: se joka haluaa olla ensimmäinen, olkoon kaikkien orja. Jumalan silmissä pienin ja heikoin on jotain.

Jeesus ei lupaa seuraajilleen helppoa elämää eikä kunnian hetkiä. Mutta hän lupaa olla läsnä jokaisessa hetkessä.

Kohta alkava paastonaika kutsuu tarkastelemaan itseä, omaa elämää, arvoja ja asenteita. Se ei tarkoita uhraamista. Jeesuksen ristinkuoleman edessä meidän uhraamisemme olisivat naurettavia.

Se tarkoittaa silmien avautumista omalle heikkoudelle ja toisen kärsimykselle. Miten minä tänään voisin palvella toista?

Jumalan valtakunta toteutuu siellä, missä heikot ja hauraat tulevat yhteen, tajuten sen, että jos toisella on hyvä olla, silloin on minullakin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.