null Pienoismaiseman lumoissa

Mika Myllynevan bonkei-asetelmissa pieni on kaunista.

Mika Myllynevan bonkei-asetelmissa pieni on kaunista.

Pienoismaiseman lumoissa

Mika Myllynevalla on harvinainen harrastus.

Mika Myllyneva harrastaa bonkeita. Mutta mikä ihme on bonkei? Japanin kielen sana tarkoittaa suomeksi tarjotinmaisemaa. Sekään ei vielä paljon kerro.

— Bonkein ideana on luoda mahdollisimman luonnonmukainen pienoismaisema luonnonmateriaaleja käyttäen. Bonkei on usein jo olemassa olevan näkymän tai maiseman pienentämistä, Myllyaho auttaa.

Usein bonkei tehdään bonsairuukkuun, mutta sen voi tehdä myös muuhun matalaan ruukkuun tai vaikkapa puu- tai lasialustalle. Kirjahyllyn kulmalle tai ikkunalaudalle koottu kaunis kiviasetelma voi myös olla bonkei. Tässä vanhassa japanilaisessa taidemuodossa pääosassa on tekijän oma näkemys.

Kiviä, hiekkaa ja hylkymateriaalia

Mika Myllyneva on kirjoittanut harrastuksestaan kirjan Bonkei — Rakenna oma pienoismaisema (Kureeri 2012). Myllyneva innostui 1990-luvun alussa bonsai-harrastuksesta. Nyt bonsaiden rinnalle ja ohi ovat kirineet bonkeit.

Bonkeille ei ole kriteerejä esimerkiksi kivien asettelun tai määrän suhteen. Usein japanilaisen puutarhan kiviryhmästä löytyy kuitenkin kolmion muoto. Neljän kiven ryhmiä vältetään, koska neljä on Japanissa kuoleman luku.

Kuiva kivipuutarha, johon on käytetty vain hiekkaa, soraa, kiviä ja ehkä sammalta, on bonkein puhdasoppisin muoto. Tekijällä on kuitenkin täysi vapaus lisätä omaan bonkeihinsa myös esimerkiksi vettä ja pienoismalleja. Myllyneva on asettanut olohuoneensa pöydälle bonkein, jossa pariskunta on luodolla eväsretkellä. Miniatyyrihahmot hän on hankkinut pienoisrautatietarvikkeita myyvästä liikkeestä.

— Bonkei on äärettömän halpa tai jopa ilmainen harrastus. Hiekkaa ja kiviä löytyy luonnosta. Bonkeihin voi käyttää myös kaikenlaista hylkymateriaalia. Kepeistä voi rakentaa pitkospuita tai riukuaitaa minikokoiseen perinnemaisemaan, Myllyneva vinkkaa.

Yhden Myllynevan rakentaman bonkein innoittajana on ollut Kiotossa sijaitseva Ryoanjin temppelin kivipuutarha, jossa zen-munkit harjoittavat mietiskelyä.

Niukkuuden ihanne

Bonkei-harrastuksessa Myllynevaa kiehtoo niukkuuden ihannointi ja minimaiseman esteettisyys.

— Minua kiinnostaa se, kuinka vähillä elementeillä saadaan aikaan kaunista, ilman ylenpalttista kuorrutusta, Myllyneva sanoo.

46-vuotiaalla Myllynevalla on kolme tytärtä. Perheen vanhemmat lapset eivät ole isän bonkei-harrastuksesta liiemmin innostuneet, mutta 9-vuotias kuopus on tehnyt omia minimaisemia.

Ennen bonkein tekoon ryhtymistä Myllynevalla on suunnitelma siitä, minkälainen minimaisemasta tulee. Viimekädessä silmä kuitenkin sanoo, mikä näyttää hyvältä. Kivi voi edustaa bonkeissa vuorta ja hiekka merta. Hiekkamereen voi muotoilla aaltoja esimerkiksi kynän kärkeä apuna käyttäen.

Eräässä Myllynevan bonkeissa pieni kalkkikivi esittää jääkarhua.

— Lopulta katsoja tekee bonkeista omia tulkintojaan. Se on osa tätä taidemuotoa. Jonkun mielestä kivi voi olla lokki eikä jääkarhu.

Hupibonkei ja törmäysbonkei

Myllynevan parvekkeella odottaa kuollut bonsai, jonka hän aikoo kelottaa. Kelopuun ympärille Myllyneva istuttaa pieniä puita. Niin syntyy metsäbonkei.

Oma tyylisuuntansa ovat hupibonkeit, joissa voi nähdä vaikka minikokoisia maatilan eläimiä laiduntamassa. Törmäysbonkeissa kuvataan kiveen törmännyttä tai hiekkaan juuttunutta autoa.

Suomalaisilla bonkei-harrastajilla ei ole keskustelufoorumia netissä eikä omaa yhdistystä. Bonkei-työpajoja ohjannut Myllyneva tietää itsensä lisäksi kymmenkunta harrastajaa.

Myllynevan bonkei-harrastus on vaikuttanut myös perheen lomamatkoihin. Jääkarhua esittävä kalkkikivi on peräisin Gotlannista, missä Myllyneva lomaili perheensä kanssa pari vuotta sitten. Matkalla Myllyneva keräsi kiviä ja valokuvasi. Jossain vaiheessa hän haluaisi tehdä matkan Italiaan Dolomiiteille. Sieltä saisi hyviä kuvia tulevia minimaisemia silmällä pitäen.

Mika Myllyneva etsii saaristosta kiviä bonkei-asetelmaan la 18.8.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.