null Piispa Askolan toive: Siunaus samaa sukupuolta olevien avioliitolle

Uusi avioliittolaki astuu voimaan vuoden 2017 maaliskuussa. Kuva: Thinkstock.

Uusi avioliittolaki astuu voimaan vuoden 2017 maaliskuussa. Kuva: Thinkstock.

Ajankohtaista

Piispa Askolan toive: Siunaus samaa sukupuolta olevien avioliitolle

Sekä piispa Irja Askola että vantaalaispapit toivovat, että avioliittokysymykseen saataisiin kompromissiratkaisu, jonka kanssa kaikki voisivat elää.

Helsingin piispa Irja Askola toivoo päätöstä siitä, että kirkon papit voisivat siunata samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta nämä avioliitot solmittaisiin maallisen viranomaisen toimesta. Kenelläkään papilla ei myöskään olisi virkavelvollisuutta siunaamiseen. Askola sanoo tiedostavansa, että siunaaminen olisi kompromissi, joka on toisille liikaa ja toisille liian vähän.

Askola korostaa, että kyse on vain hänen omasta näkemyksestään. Piispojen yhteistä ohjeistusta valmistelee kolmihenkinen työryhmä. Askolan mukaan yhteisen ohjeistuksen saaminen olisi kaikkien etu.

– Me piispat olemme minusta kiertäneet vastuutamme ja olemme auttamattoman jäljessä yhteisen ohjeistuksen osalta. Tämä johtuu tietenkin siitä, että piispakunnan mielipiteet eroavat toisistaan. Olemme samaa mieltä lähinnä siitä, että olemme eri mieltä, Askola arvioi.

Uusi avioliittolaki astuu voimaan ensi vuoden maaliskuussa. Kirkolliskokous otti kantaa lakiin viime marraskuussa. Sen mukaan avioliitto on edelleen miehen ja naisen välinen, eikä papeille uuden lain myötä synny oikeutta vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Mikäli pappi kaikesta huolimatta vihkisi samaa sukupuolta olevan parin, hänen toimintansa arvioitaisiin tuomiokapitulissa. Tällaisen avioliiton juridinen pätevyys taas kuuluisi maallisen viranomaisen arvioitavaksi.

 

Me piispat olemme minusta kiertäneet vastuutamme ja olemme auttamattoman jäljessä yhteisen ohjeistuksen osalta. - Helsingin piispa Irja Askola

 

Jo nyt muutamat papit ainakin Helsingin hiippakunnassa ovat ilmoittaneet, että he aikovat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja uuden lain tultua voimaan. Piispat ovat toivoneet papeilta malttia, papit taas piispoilta selkeää ohjeistusta. Esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi 9.4. Ylen Ykkösaamun haastattelussa, ettei pappien ole viisasta toimia vastoin kirkon kantaa.

Askola muistuttaa, että kirkossa, niin kuin muissakin työpaikoissa, toimitaan yhteisten sopimusten mukaan. Sovittuja käytäntöjä tulee tarve tarkastella, kun toimintaympäristö muuttuu.

– Minusta olisi tärkeää, että ne papit, jotka haluavat osallistua samaa sukupuolta olevien hääjuhlaan, voisivat sen tehdä iloiten ja vapain sydämin ja että kirkko osallistuu siihen iloon, mitä avioliittolainmuutos merkitsee monille kirkkomme jäsenille, Askola sanoo.

"Kyse on seurakuntalaisten oikeudesta vihkimiseen"

Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä sanoo, että keskustelu ajautuu harhateille, kun mietitään, onko papeilla oikeus vihkiä. Hänen mielestään pitäisi kysyä, onko seurakuntalaisilla oikeus kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen ja kuinka kirkko palvelee jäseniään.

 

En suostu pitämään lähimmäiseni avioliittoa ei-avioliittona. - Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä

 

– Ihmisten juhlassa pitää olla täysillä mukana. Olen valmis vihkimään tai siunaamaan sinä päivänä, kun seurakuntalainen sitä pyytää ja laki sallii. En suostu pitämään lähimmäiseni avioliittoa ei-avioliittona, Leppä sanoo.

Hän kiistää olevansa sooloilija. Hän osaa myös jo odottaa, että hänen toiminnastaan tehdään aikanaan kantelu tuomiokapituliin.

– Joskus vain täytyy ottaa riskejä sen puolesta, minkä kokee oikeaksi, ja panna itsensä likoon.

Lepän mukaan kirkkojärjestys asettaa avioliittoon vihittäville kaksi ehtoa: heidän tulee olla kirkon jäseniä ja rippikoulun käyneitä. Sen perusteella estettä samaa sukupuolta olevien vihkimiselle ei ole. Leppä muistuttaa myös, että kirkko on Suomessa seurannut valtion tapaa. Aina kun avioliittoon vihkimisen ehdot ovat laissa muuttuneet, myös kirkko on muuttanut ehtojaan.

– Kirkko on nyt ajautunut paitsioon, jossa ainoa mahdollisuus on kompromissi: ne, jotka haluavat, vihkivät ja ne, jotka eivät halua, eivät vihi. Sallitaan elintila molemmille näkemyksille.

Lepän esimies, Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast kaipaa kirkolta sellaista ratkaisua, jossa eri linjoilla olevat kokisivat tulevansa kohdatuiksi. Papeilta Silvast toivoo malttia.

– Lähtökohta on se, että papit noudattavat esimiehen ohjeita. Toimin niin kuin piispa käskee, ja sen mukaan johdan seurakunnan papistoa.

Enemmistö Vantaan papeista haluaisi vihkiä

Heikki Leppä ei ole näkemyksineen yksin. Vantaan Laurin Vantaan seurakuntien papeille tekemän kyselyn mukaan selvä enemmistö papeista olisi valmis vihkimään avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Kysely lähetettiin 67 papille ja siihen vastasi 36 pappia eli noin 54 prosenttia papeista. 22 pappia eli 64 prosenttia kertoi kuitenkin odottavansa ensin kirkolta jonkinlaista yhteistä kantaa tai ohjeistusta. 5 pappia vastasi aikovansa pyydettäessä vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja heti uuden lain tultua voimaan. Yhtä moni ei aio vihkiä samaa sukupuolta olevia. 3 ei tiedä tai ei osaa vielä sanoa.

Papit perustelivat vastauksiaan muun muassa näin:

"Jätän pappiskirjani, jos en saa lupaa vihkiä ihmisiä, jotka sitä minulta ovat jo pyytäneet. Olen saanut olla heidän elämässään läsnä aikaisemmin surussa ja ilossa. Sisäinen ristiriita on niin valtava, että en enää tiedä, voinko olla pappina kirkossa, joka sanoo ei."

"Käyn syvää harkintaa omapäisen toiminnan suhteen. Vielä ajattelen toimivani kirkon yhteisten linjojen mukaisesti. Olen hyvin pahoillani, mikäli mahdollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ei pystytä löytämään."

"Pappien tulee noudattaa kirkon yhteistä linjaa silloinkin, kun oma näkemys eroaa siitä. Toisin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, kirkon linja tässä asiassa on selkeä. Asiassa ei myöskään ole sellaista säännöksiin liittyvää epäselvyyttä kuin on väitetty: kirkkokäsikirja on kirkolliskokouksen hyväksymä ja se sitoo pappia siinä, miten mm. kirkolliset toimitukset tulee toimittaa. Avioliittoon vihkimisen kaavaa tarkasteltaessa on selvää, että kyse on naisen ja miehen välisestä liitosta. Niinpä on tarpeen odottaa sitä, että kirkossa tehdään uusia päätöksiä – valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että siihen kuluu pitkä aika."

"En näe sille raamatullisia perusteita."

Papeilta kysyttiin myös, mitä kirkon pitäisi tässä tilanteessa tehdä. 24 vastaajan mielestä kirkon pitäisi alkaa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Heistä 16 katsoi, että papeilla olisi kuitenkin oltava oikeus kieltäytyä vihkimisestä. 5 pappia oli sitä mieltä, että kirkon pitäisi luopua vihkioikeudestaan ja siunata kaikki sitä pyytävät avioparit. 4 pappia puolestaan katsoi, ettei kirkon tarvitse tehdä mitään, vaan pitäytyä kannassa, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen liitto. Yksi vastaajista ehdotti, että samaa sukupuolta oleville pareille tehtäisiin räätälöity toimitus, jonka nimi voisi olla vaikka elämäliitto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.