Piispa Luoma: Kirkko ei kaadu avioliittolakiin
Tapio Luoma on toiminut Espoon piispana kaksi vuotta. Kuva: Kirkon kuvapankki

Tapio Luoma on toiminut Espoon piispana kaksi vuotta. Kuva: Kirkon kuvapankki

Piispa Luoma: Kirkko ei kaadu avioliittolakiin

10-vuotisjuhliaan viettävän Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma arvioi, että pääkaupunkiseutu on eräänlainen koealue, jossa kirkko kohtaa ensimmäisenä uudet haasteet. Tällä hetkellä polttavia kysymyksiä ovat hänen mukaansa maahanmuutto, monikulttuurisuus ja yhteiskunnan moniarvoistuminen.

– Uskon, että kirkko löytää oman luontevan tapansa tehdä työtä myös nykytilanteessa, Luoma sanoo.

Hänen mukaansa ajan henkeen kuuluu esimerkiksi arvojen suhteellistuminen ja jyrkät vastakkainasettelut. Se näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa. Ajankohtaista keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista Luoma kommentoi toteamalla, että avioliitto on yhteiskunnallinen kysymys, johon jokaisella on oikeus ottaa kantaa.

– Itse pidän avioliittoa miehen ja naisen välisenä, mutta haluan varjella jokaisen mielipiteenvapautta enkä halua estää keskustelua. Kävi miten kävi, kirkko ei siihen kaadu.

Kirkossa kiistat naispappeudesta ja seksuaalivähemmistöjen asemasta ovat kilpistyneet usein siihen, miten Raamattua tulkitaan.

– Keskeistä on Jeesus Kristus, ei Raamattu. Raamattu ei ole Herra, Jeesus on. Raamattua tulee tulkita Kristuksesta käsin, Luoma sanoi.

– Katolisessa kirkossa ihmisten ja Kristuksen välissä oli pyhimyksiä. Protestanttisissa maissa on vaarana, että ihmisen ja Kristuksen väliin tulee Raamattu.

Espoon hiippakuntaan kuuluu 20 seurakuntaa. Espoon ja Kauniaisten lisäksi sen aluetta ovat Keski-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa. Luoman mukaan seurakuntien toiminta on maaseudulla perinteisempää kuin Espoossa. Myös kirkkoonkuulumisprosentti on selvästi korkeampi kuin Espoossa.

Espoon hiippakunnan 10-vuotisjuhlaviikon tapahtumia

Jaa tämä artikkeli: