null Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: Joulu on Pelastajan laskettu aika

Hengellisyys

Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: Joulu on Pelastajan laskettu aika

Kun raskaana olevalle naiselle ilmoitetaan synnytyksen arvioitu ajankohta, puhutaan lasketusta ajasta. Ilmaus tavoittaa jotain hyvin oleellista odotuksen luonteesta. Kun ihminen odottaa jotain oikein kovasti, hän tulee vahvemmin tietoiseksi ajasta. Hän laskee kuumeisesti viikkoja ja päiviä. Odotuksen apuna voi olla erilaisia keinoja: ruksit almanakassa tai piikit aamukammassa. Odottava ihminen laskee aikaa.

Adventin aikana odotetaan joulua – Jeesuksen syntymän laskettua aikaa. Myös adventtina käytetään erilaisia odotuksen apuvälineitä. Jumalanpalveluksissa aikaa lasketaan sytyttämällä kynttilöitä. Kotona avataan kalenterin luukkuja ja lasketaan päiviä jouluun.

Odottavan aika on pitkä. Mutta odottaminen on tärkeä osa suureen juhlaan tai muutokseen valmistautumista. Lasketun ajan odottaminen tarjoaa äidille ja isälle mahdollisuuden valmistautua uuteen elämäntilanteeseen. Tällöin vanhempi voi seurata paitsi syntymättömän lapsen kasvua myös omaa kasvuaan. Vastaavasti joulua edeltävä adventti antaa meille kaikille mahdollisuuden valmistautumiseen, ajan itsetutkistelulle.

Odottaminen saa odottamisen kohteen ikään kuin jo läsnä olevaksi – tämä koskee sekä toivoa että pelkoa. Onni on yhdelle läsnä jo onnen odotuksessa. Ja toisaalta kauheaa asiaa odottava elää jo monessa mielessä kauhun keskellä.

Jesajan kirjassa on lause, joka on kohdistettu erityisesti eri tavoin odottaville. Se kuuluu: ”Katso, sinun pelastajasi saapuu.”

Joulu on Pelastajan laskettu aika.

Muistuttakoot nuo sanat meitä siitä, että jouluna syntyvä Jeesus haluaa auttaa nimenomaan sinua ja minua.

Muistuttakoot nuo sanat meitä siitä, että jouluna syntyvä Jeesus haluaa auttaa meidät pois kaikesta synnistä ja syyllisyydestä ja antaa uuden alun.

Muistuttakoot nuo sanat meitä siitä, että jouluna syntyvä Jeesus haluaa auttaa meitä sellaisessakin murheessa, surussa ja hädässä, jossa kukaan muu ei voi meitä auttaa.

Laskettu aika on lähellä.

Toivotan iloista joulua kaikille Kirkko ja ­kaupungin lukijoille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.