null Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: Arkihuolesi kaikki heitä

Puheenvuorot

Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: Arkihuolesi kaikki heitä

Kirkoissa on laulettu Kauneimpia joululauluja. Taivaallisista puhuminen on meille vähän vaikeaa, mutta laulaminen luonnistuu. Sanat eivät riitä kertomaan, mutta sävelet riittävät. Usein ensimmäinen laulu on Alpo Noposen ja Leevi Madetojan Arkihuolesi kaikki heitä.

Laulu kiteyttää kolme olennaista asiaa joulun odottamisessa.

Ensinnäkin laulu ymmärtää. Ihmisellä on huolia. Kappaleen ideana ei ole kuitenkaan se, että keskitytäänpä nyt jouluun ja unohdetaan nämä ikävät huoliasiat. Kappaleen ideana on, että on olemassa Joku, jolle voi heittää huolet.

Huolen heittäminen Jumalan kannettavaksi ei ole osoitusta huolettomuudesta vaan siitä salatusta luottamuksesta, että Jumala voisi auttaa. Tästä uskossa on kysymys, pieneksi tulemisesta, avun tarvitsemisesta. Huolet ovat erilaisia ja samalla täysin samanlaisia. Huolessa happi häviää, ilo loppuu ja toivo menee.

Toiseksi laulu on tosissaan. "Viel’ on auvona ihmisten." Syttynyt Joulutähti ei ole historiassa, runossa tai tunnemuistissa vaan tässä ajassamme. Laulussa Jumala ei ole meidän mielikuvamme tai mukava, helpottava tunne. Helposti pienennämme Jumalan. Se Jumala, joka auttaa, on meistä riippumaton.

Kolmanneksi laulu puhuu taivaasta. "Siintää onnelan kaukomaat". Jeesuksen toinen nimi on Vapahtaja. Jouluna meitä muistutetaan siitä, että Jumala haluaa tulla ihmisen elämään eikä toisin päin.

Jeesus syntyy vapahtamaan, kantamaan meidän arkihuolemme ja vielä kerran kantamaan meidät taivaan huolettomuuteen.

Siunattua Joulua!


Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.