null Pikku prinssin kohtalo

Antoine de Saint-Exupéry lensi tiedustelulentoja Lockheed P-38 Lightning -koneella.

Antoine de Saint-Exupéry lensi tiedustelulentoja Lockheed P-38 Lightning -koneella.

Pikku prinssin kohtalo

Ranskalaisen lentäjän, kirjailijan ja seikkailijan Antoine de Saint-Exupéryn kirjaa Pikku prinssi on käännetty yli 200 kielelle ja sitä on painettu yli 80 miljoonaa kappaletta. Aikuisten maailmaa kritisoivan satukirjaklassikon tekijä ei kuitenkaan saanut nauttia kirjansa suosiosta, sillä Saint-Exupéry katosi toisessa maailmansodassa.

Vaikka Saint-Exupéry ei 44 vuoden ikänsä, vakavien loukkaantumistensa ja sairauksiensa vuoksi olisi oikeastaan enää saanut lentää, hän halusi antaa panoksensa isänmaansa Ranskan vapauttamiseksi natseilta. Hän lensi tiedustelulentoja P-38 Lightning -hävittäjällä, josta aseet oli poistettu kameroiden tieltä.

31.7.1944 hänen koneensa katosi. Pirstaleiksi hajonnut kone löydettiin vuonna 2000 Välimerestä Marseillen edustalta. Mutta miksi Saint-Exupéryn kone putosi? Tekikö hän itsemurhan, tuliko koneeseen tekninen vika vai ammuttiinko hänet alas?

Hyvin todennäköisen vastauksen näihin kysymyksiin antaa Claas Triebelin ja Lino von Gartzenin meriarkeologiaan, tekniikkaan, sota-arkistoihin ja aikalaishaastatteluihin perustuva kirja Pikku prinssin viimeinen lento (Minerva 2010). Saksalainen hävittäjälentäjä ampui alas oman idolinsa tietämättä, että konetta lensi juuri Saint-Exupéry. Mutta miksi Pikku prinssin kirjoittajan kone lensi niin matalalla ja oudosti mutkitellen? Siihen ei varmaa vastausta saada kenties koskaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.