Piparien matka siirappimassasta aamuliikenteeseen
Seurakuntien piparitempauksessa jaetut piparit valmistetaan Klaukkalassa.
Muutaman viikon päästä kirkoissa juhlitaan sitä, että Jumala tuli ihmiseksi. Sitä ennen pääkaupunkiseudun seurakunnat päättivät antaa ihmisille joulumieltä piparkakuilla. Alussa oli siirappimassa.
"Pipareita tehdään vuosittain satoja tuhansia. Me teemme ne vanhan ajan ohjeen mukaan. Massat tehdään keittämällä, jolloin maut tulevat voimakkaasti mukaan", selittää Uudenmaan leivän toimitusjohtaja Timo Rajapuro.
Täältä Klaukkalasta pääkaupunkiseudun seurakunnat tilaavat yllätyspiparinsa. Siirappi- ja maustemassa keitetään 130 asteessa. Massa seisoo vuorokauden, minkä jälkeen siihen lisätään jauhot, voi ja muut ainesosat. Kiinteä taikina seisoo toisen vuorokauden, ja vasta sitten päästään leipomaan. Valmiit piparit pakataan laatikoihin käsin.
Paria viikkoa myöhemmin Malminkartanon toimintakeskus Jennyssä on meno päällä. Jennyn jengi, porukka diakoniatyön vapaaehtoisia, pakkaa pipareita pusseihin. Diakoni Jukka-Pekka Vaittinen lämmittää kaikille glögiä.
"Minusta työntekijöiden tehtävä on mahdollistaa toimintaa ja ottaa muiden kyvyt käyttöön", hän kertoo.
Se tuntuu sopivan pussittajille.
"Tulin mielelläni tänne! Voin tarjota toisille valoa ja iloa", kertoo Raija Rajala, yksi jennyläisistä.
Kannelmäen juna-asemalla ollaan torstaiaamuna valmiina. Kello on puoli kahdeksan. Sataa tihuttaa, mutta Kannelmäen seurakunnan kappalainen Aili Raitavuo on hyvällä tuulella.
– On hyvä, että kirkko tulee ulos tervehtimään ihmisiä, hän toteaa pipareiden jakamisen lomassa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsingin seurakunnat jakoivat aamuliikenteessä 10 000 heijastinta ja toivottivat ihmisille joulurauhaa
AjankohtaistaEspoossa jaettiin tuhansia piparkakkupusseja.