null Piparkakkuja keskiajan malliin

Piparkakkuja keskiajan malliin

Petrus Kurpan piparkakuissa on Mikael Agricola, Juhana Herttua ja Turun tuomiokirkko.

Petrus Kurppa, 27, nostaa taikinalevyn puisen muotin päälle ja alkaa painella sitä sormenpäillään muottiin. Hetken kuluttua muotista irtoaa neliön muotoinen piparkakku, jonka pinnan kohokuviossa on kuva sulkakynää pitelevästä Mikael Agricolasta.

Koristeellisten puisten pikkuleipämuottien käytöllä on pitkät perinteet Keski-Euroopassa. Aikaisemmin makeita leivonnaisia ja artisaanileipiä harrastanut Petrus törmäsi puisiin muotteihin pari vuotta sitten netissä.

Kohotusaineena Hirvensarvisuola

Miten piparkakkutaikinan irrottaminen puumuotista onnistuu?

— Ei se aina onnistukaan. Viime jouluna lopputulos oli katastrofaalinen, Petrus kertoo.

— Helpoiten taikina irtoaa silloin, kun se on viileää.

Viime joulun piparkakkukaaoksen Petrus kesytti käyttämällä kaupan valmistaikinaa, joka toimi yllättävän hyvin puisten muottien kanssa.

— Valmistaikinan hyvä puoli on myös se, että sen käyttö säästää aikaa. Sen, minkä häviää piparkakkujen maussa, voittaa ajassa.

Nyt kulhossa odottavan taikinan Petrus on valmistanut itse. Taikinan reseptissä mainitun soodan hän on korvannut pienemmällä määrällä hirvensarvisuolaa. Siten piparkakut kohoavat lempeämmin ja niiden kuvio säilyy paremmin kohoamisen aikana.

— Hirvensarvisuolaa voi ostaa ainakin nettiapteekista, Petrus vinkkaa.

— Mutta täytyy muistaa, että jos käyttää leivonnassa hirvensarvisuolaa, ei saa maistaa raakaa taikinaa. Hirvensarvisuola aiheuttaa voimakkaita vatsakipuja. Vatsakipujen vaara häviää, kunhan leivonnaiset on paistettu uunissa.

Petrus neuvoo myös unohtamaan kaapin perällä olevat viime jouluna ostetut mausteet ja käyttämään piparkakkujen leivonnassa tuoreita mausteita.

— Parhaimman lopputuloksen saat jauhamalla mausteet itse.

Hunajakakkutaikina on kuin muovailuvahaa

Piparkakkukuvioiden onnistumisen kannalta olennaista on myös se, kuinka huolellisesti taikina on paineltu muottiin. Kun painelu on onnistunut hyvin, muotin kuvio toistuu piparkakussa pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Petrus kokeilee mielellään entisaikojen reseptejä. Nyt hän on laittanut pöytään maisteltaviksi paitsi piparkakkuja myös puumuoteilla tehtyjä hunajakakkuja, jotka ovat piparkakkujen edeltäjiä.

— Hunajakakkutaikina on kuin muovailuvahaa. Sitä on helppo muokata. Kuumassa uunissa karamellisoituva hunaja antaa kakuille kauniin värin.

— Kuivuttuaan hunajakakut ovat kovia kuin kattotiilet. Silloin niitä voi pehmittää esimerkiksi teehen kastamalla, Petrus kertoo.

Keski-Euroopassa puisia kuviomuotteja käytettiin pikkuleipien leivontaan jo keskiajalla. Petrus haluaisikin tehdä matkoja maihin, joissa kuviomuottien käytöllä on pitkät perinteet.

— Sveitsiin, Saksaan, Puolaan, Tšekkiin, Petrus luettelee.

— Niin ja Belgiaan ja Hollantiin ja sitten vielä Englantiin, hän lisää.

Entisajan ruuanvalmistusvälineet kiinnostavat

Petrusta kiehtovat paitsi vanhanajan ruuanvalmistusvälineet myös entisaikojen elämä. Siksi hän viihtyy hyvin historiaa henkivässä kotikaupungissaan Turussa. Petrus tietää, että vuonna 1685 Turkuun saapui Saksasta kaksi tynnyrillistä piparkakkuja.

— Sitä en tiedä, olivatko piparkakut tavallisia vai kuviomuoteilla leivottuja. Olen kyllä yrittänyt selvittää asiaa, hän sanoo.

Petrus työskentelee opiskelijoiden lounasravintolassa ja opiskelee samalla oppisopimuksella kokiksi. Hän on suorittanut aiemmin laborantin ja ympäristönhoitajan tutkinnot.

— Ympäristönhoitajaksi opiskellessani teimme retken Loimaan kotiseutumuseoon. Museon vanhassa pirtissä mietin, miksi minun keittiöni ei voi olla samanlainen.

— Vanhempani kyllä kierrättivät minua lapsena mukanaan museoissa, mutta entisajan elämä alkoi kiehtoa minua vasta aikuisena, kertoo kolmilapsisen perheen nuorimmaisena kasvanut Petrus.

Nyt Petruksen pienen yksiön nurkassa olevan vitriinin hyllyltä voi bongata tuohesta valmistettuja mämmituokkosia. Seinään kiinnitetyllä hyllyllä on kaksi puista juustomuottia, reikäleipien leivonnassa käytetty lehmänsarvi ja isoäidiltä peritty keittokirjasarja.

Reseptivihko netissä

Kun Petrus ryhtyi keräämään hyväksi havaitsemiaan reseptejä talteen, hän keksi perustaa blogin. Siellä reseptit ovat helposti saatavilla. Nykyisin Petruksen blogi on omistettu kokonaan piparkakuille ja muille pikkuleiville.

— Ajattelin, että blogin kautta saattaisin löytää Suomesta muita kuviomuotteja käyttäviä leipojia, mutta ainakaan vielä sellaisia ei ole löytynyt.

Petrus on kasvattanut puisten, käsin kaiverrettujen muottien kokoelmaansa vähitellen. Hänen kokoelmansa edullisin muotti on maksanut 10 euroa, kallein 145 euroa.

— Muotit ovat yleensä melko kalliita, mutta toisaalta on valintakysymys, mihin rahansa käyttää. Sama raha voisi mennä vaikka uusiin farkkuihin tai kuppilassa käyntiin, Petrus miettii.

Haaveissa muottien Suomi-sarja

Petruksen puumuotit on hankittu kahdelta kaivertajalta. Molemmat miehet ovat yli seitsemänkymppisiä, toinen heistä asuu Yhdysvalloissa, toinen Tšekissä.

Taannoin Petrus tiedusteli tšekkiläiseltä Oldrich Kvapililta, tekeekö hän tilauksesta muotteja, joiden kuvia on nähtävillä Kvapilin nettisivuilla. Kvapil vastasi kieltävästi, mutta ehdotti voivansa kaivertaa Petrukselle Suomi-aiheisia muotteja.

— Olin haaveillut sellaisista pitkään, ja sitten haave tulikin yllättäen todeksi, Petrus kertoo.

Hän halusi tallentaa muotteihin Turun historiaa. Miesten yhteistyönä syntyivät kuviomuotit Mikael Agricolasta, Juhana Herttuasta ja Turun tuomiokirkosta.

— Kuviomuotteihin on usein kaiverrettu aikansa suurmiesten kuvia. Jos Suomessa olisi ollut entisaikoina samanlaisia piparkakkuleipureita kuin esimerkiksi Saksassa, Turun torilla olisi saatettu hyvinkin myydä juuri Juhana Herttuan tai Mikael Agricolan kuvilla varustettuja piparkakkuja, Petrus sanoo.

Petruksen aikomuksena on jatkaa yhteistyötä tšekkiläiskaivertajan kanssa. Piparkakkuharrastajan mielessä on suunnitelma kokonaisesta puisten kuviomuottien Suomi-sarjasta. Sen haaveen hän aikoo toteuttaa, kunhan saa rahaa säästöön.

— Yhdessä muotissa voisi olla kuva Piispa Henrikistä ja Lallista. Kalevalaisena aiheena voisi olla vaikkapa Kullervon sotaanlähtö, Petrus suunnittelee.

piparkakut.blogspot.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.