null Pirkko Jalovaaralle ehdollista vankeutta rahankeräysrikoksesta

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen rahankeräysrikoksesta.

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen rahankeräysrikoksesta.

Ajankohtaista

Pirkko Jalovaaralle ehdollista vankeutta rahankeräysrikoksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen rahankeräysrikoksesta.

Rukousystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja, maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara on saanut Helsingin käräjäoikeudesta tuomion rahankeräysrikoksesta. Käräjäoikeuden maanantaina 3.4. antaman päätöksen mukaan Jalovaara ja yhdistyksen varapuheenjohtaja tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi heidät tuomittiin menettämään rikoksesta saatu taloudellinen hyöty valtiolle menetetyksi. Vastaajien saamaksi hyödyksi käräjäoikeus arvioi 577 869 euroa. Osan tästä summasta käräjäoikeus arvioi kuitenkin tulleen käytetyksi yhdistyksen yleishyödylliseen toimintaan. Jalovaaran saamaksi ja valtiolle maksettavaksi hyödyksi käräjäoikeus arvioi jäävän 164 470 euroa, yhdistyksen varapuheenjohtajan rikoshyöty on 67 366 euroa.

Lääninhallituksen rahankeräysluvan mukaan yhdistyksellä on ollut lupa kerätä varoja esirukoustapahtumien järjestämiseen eri puolilla maata sekä yksittäisille henkilöille ja yhteisöille annettaviin lahjoituksiin. Yhdistyksellä ei ole ollut muita tuloja kuin rahankeräyksellä saadut tulot ja kolehtituotot. Yhdistys on kuitenkin maksanut varoista muun muassa palkkaa vastuuhenkilöille, ja palkat ovat käräjäoikeuden mukaan olleet huomattavan suuret.

Osa palkoista ja muun muassa auton hankkiminen, puolet auton käytöstä aiheutuneista kuluista ja ammattikirjallisuuden hankkimiseen käytetty yli 22 000 euron summa on käräjäoikeuden mukaan rikoshyötyä.

Käräjäoikeuden mukaan rikoksen vakavuus ja tekijöiden syyllisyys edellyttävät vankeusrangaistusta. Rahankeräysrikoksen tekoaika on ollut useita vuosia, ja menettely on käräjäoikeuden mukaan ollut tahallista ja piittaamatonta. Toisaalta rahaa on pääosin käytetty yleishyödyllisen yhdistyksen toimintaan. Kysymys ei ole ollut siitä, että vastaajat olisivat huijanneet rahaa olemattomaan tarkoitukseen henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa. Yhdistys on järjestänyt vuosittain kymmeniä rukousiltoja eri puolilla maata.

Rahankeräysrikoksen maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta, mutta käräjäoikeus katsoi kahdeksan kuukauden ehdollisen olevan riittävä rangaistus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.