null Pohjoinen hurmasi

Pohjoinen hurmasi

Italialainen Cinzia Cartei katseli lapsena vanhempiensa matkakuvia Pohjoismaista. Hänestä luonto oli niin kaunis, että hän päätyi Firenzen yliopistoon opiskelemaan pohjoismaisia kieliä, kuten suomea ja norjaa. Hän valmistui opettajaksi ja muutti ensin Norjaan ja kaksi ja puoli vuotta sitten Suomeen.

Cinzia opettaa italiaa Vantaan aikuisopistossa, Inkoon kansalaisopistossa ja yksityisesti. Opiskelijoita on vasta-alkajista keskusteluryhmiin, lapsista aikuisiin.

— On mukavaa olla ihmisten kanssa. Me italialaiset puhumme enemmän kuin suomalaiset. Opetustyössä olen oppinut paljon suomalaisista.

Muutto Norjasta Suomeen oli aluksi epäonninen.

— Olin tosi iloinen, kun sain mahdollisuuden tehdä töitä Suomessa. Sitten selvisi, ettei luvattua työtä ollutkaan tarjolla. Se oli vaikeaa. Lähetin ansioluettelon kaikkiin Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluihin, mutta vain muutama vastasi.

Cinzia viihtyy aikuisopiston opettajien kansainvälisessä joukossa. Hänelle on kuitenkin hyvin tärkeää tutustua suomalaisiin.

— Suomeen tullessani kävin työvoimatoimiston maahanmuuttajille tarkoitetun kurssin. Se oli kuin ghetto. Sain ystäviä muualta maailmasta, mutta en tavannut suomalaisia, Cinzia kertoo.

Työn ohella Cinzia jatkaa ruotsin opintoja yliopistossa. Suomensa hän valittaa olevan ruosteessa, koska opinnoista Italiassa on monta vuotta.

— Kun tulin Norjasta Suomeen, oli helpompaa puhua ruotsia kuin suomea. Kyltit ja kaikki tekstitkin ovat myös ruotsiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.