null Poikavuosien maisemissa

Työasiat unohtuvat, kun Jukka Laakso rakentaa sekä tekee piha- ja puutarhatöitä,

Työasiat unohtuvat, kun Jukka Laakso rakentaa sekä tekee piha- ja puutarhatöitä,

Poikavuosien maisemissa

Mielenrauhaa voi löytää liikkumalla luonnossa.

Kun helsinkiläinen Jukka Laakso kaksi vuotta sitten luki Kirkko ja kaupunki -lehteä, hänen silmiinsä osui tieto Laurin nimeä kantavasta pyhiinvaelluksesta. Se kulkisi hänelle tutuissa maisemissa pitkin Vantaanjokivartta, jokisuulta Pyhän Laurin kirkolle.

— Olen syntynyt Simonkylässä, Helsingin maalaiskunnassa. Pyhän Laurin kirkko oli konfirmaatiokirkkoni, ja isäni ja useita ystäviäni on haudattu kirkon uurnalehtoon, Laakso kertoo.

Poikavuosina hänellä oli tapana tehdä kaveriporukan kanssa linturetkiä Vantaanjoen suulle. Vanhankaupunginlahden ruovikkoseutu on pitkään tunnettu kansainvälisesti merkittävänä lintualueena.

— Lähdimme aamuyöstä Simonkylästä polkemaan. 1960-luvun alun hiekkateillä pyöräileminen oli raskasta. Retkeltä menimme sitten suoraan kouluun, umpiväsyneinä ja hirveän nälkäisinä, mutta useimmiten ajoissa. Oli meillä sentään joskus eväät mukanamme.

Retkillä oppi katselemaan ja kuuntelemaan taivaan lintuja. Sitä Jukka Laakso tekee edelleenkin.

— En ole mikään lintubongari. Tavalliset kotipihan linnut ovat mielenkiintoisia seurattavia siinä missä harvinaisuudetkin, hän toteaa.

Monenlaisia kesänviettäjiä

Jukka Laakso sai myös vaimonsa Marian innostumaan Lauri-vaelluksesta.

— Olemme liikkuneet luonnossa ja vaeltaneet ennenkin, mutta pyhiinvaellus oli meille uusi tapa vaeltaa. Ehkä lähimmäksi pyhiinvaellusta tulee kokemuksemme Nepalista.

— Vuoristokylissä näimme, miten uskonto oli rukousrullineen ja -nauhoineen vahvasti läsnä paikallisten ihmisten elämässä. Tuntui, että rukous rauhoitti ja antoi suojelusta vaaralliselta tuntuneella riippusillalla kulkemiseen.

Kaksi vuotta sitten pyhiinvaelluspuoli koki Vantaanjoella melkein mahalaskun, kun kokonaan toisentyyppinen tapahtuma kaljakellunta osui yllättäen samaan aikaan.

— Vastakohta oli melkoinen ja häiritsi ainakin osaa pyhiinvaeltajista. Toisaalta kokemus varmasti monipuolisti käsitystä elämästä ja kesänvietosta, puolin ja toisin, Jukka Laakso toteaa.

Tänä vuonna Vantaanjoella kaljakelluttiin jo heinäkuussa.

Menneisyyden ja nykyhetken risteyksiä

Se, että Vantaanjoki on historiallinen vesireitti, tuo vaellukseen lisäulottuvuuksia.

— Voi helposti kuvitella, millaista oli, kun Baltian munkit satoja vuosia sitten saivat oikeuden kalastaa joessa, Jukka Laakso sanoo.

— Keskiajan lopulla jokea ympäröivät alueet eivät olleet niin maatalousvaltaisia kuin nykyään. Silloin liikuttiin karummassa metsäsuomalaisten elämänpiirissä. Ehkä joen värikin oli toinen.

Vaikka menneisyys kiehtoo, Jukka Laakso tuntee hyvin myös nykyvantaalaisten elämää. Hän on työskennellyt Vantaalla melkein koko työuransa, valtaosan siitä terveyskeskus- ja diabeteslääkärinä Myyrmäessä.

Jukka Laakso on hakenut lääkärintyöhönsä myös toisenlaista tuntumaa.

— Kun olin vielä nuori ja lapset olivat pieniä, olin ulkoministeriön kautta toista vuotta töissä savannisairaalassa Sambiassa. Lähimpään kaupunkiin oli matkaa kaksisataa kilometriä. Resurssit olivat kovin toisenlaiset kuin mihin olin tottunut. Kokemus teki nöyräksi.

Tuttuja kirkon pihalla

Jukka Laakso aikoo uusia kahden vuoden takaisen kokemuksensa osallistumalla Pyhän Laurin vaellukselle lauantaina 11.8.

— Vaelluksella tuli hyvä fiilinki. Ja kun kirkon pihalla tapasimme vielä tuttuja, mukava olo moninkertaistui.

— Tapahtuman järjestäjiin kuuluva vanha tuttuni Pekka Kivekäs pyysi minut tänä vuonna myös lääkinnälliseksi vastuuhenkilöksi. Ei siellä tietenkään ole mitään ambulanssivalmiuksia, mutta tietotaitoni on käytössä.

Jukka Laakson havaintojen mukaan vaeltajien joukossa oli kaksi vuotta sitten myös hitaasti liikkuvia ihmisiä, joiden kunto ei ollut kovin hyvä.

— Mutta ei sinne reitin varteen kukaan kuukahtanutkaan. Tärkeintä on valmistautua kulkemaan omaan tahtiin, rauhallisesti ja nautiskellen.

— Omaan luonnossa liikkumiseeni on tullut iän myötä uutta sisältöä. Fyysistä suoritusta ja ehkä kuntoiluakin tärkeämmiksi ovat tulleet äänet, tuoksut ja maisemat, mielenrauha ja mielihyvä.

Jukka Laakso osallistuu Pyhän Laurin vaellukselle la 11.8.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.