null Polkien halki lumen

Kirjoittava kulkuri. Matti Rämön pyöräilyblogi löytyy osoitteesta blogit.yle.fi/polkupyoramatkalla-joka-paiva. Kuva: Jani Laukkanen

Kirjoittava kulkuri. Matti Rämön pyöräilyblogi löytyy osoitteesta blogit.yle.fi/polkupyoramatkalla-joka-paiva. Kuva: Jani Laukkanen

Polkien halki lumen

Talvipyöräily on haastavaa hyötyliikuntaa. Oikealla asenteella ja varustuksella se on myös turvallista ja hauskaa.

Nastat pureutuvat jäiseen pyörätiehen. Matti Rämö saapuu työpaikalleen näyttävästi. Partaa koristavat jäähileet. Päällä on heijastinliivi. Myös polkupyörässä ja kypärässä on värikkäitä heijastinnauhoja.

– Intian reissulla oivalsin, että pyöräilijän täytyy näkyä, hän hymyilee.

Kahdeksan kilometrin työmatka Itä-Pakilasta Länsi-Pasilaan taittuu polkupyörällä ympäri vuoden.

 

Työmatkojen pyöräily on Rämölle tapa purkaa stressiä. Polkiessa ajatukset selkenevät. Pyöräily on hyvä syy liikkua ulkona säällä kuin säällä.

– Polkupyörällä saa lentävän lähdön työpäivään. Usein hymyilen kun pääsen duuniin, Rämö sanoo.

Talvipyöräily on haastava laji. Koskaan ei voi tietää, millaisen sohjovellin läpi joutuu sotkemaan. Matti Rämö ei harmistu pienistä vastoinkäymisistä. Oikealla asenteella ja varustuksella pyöräily on nautittavaa säällä kuin säällä.

– Täytyy olla valmis kohtaamaan yllättäviä tilanteita. Joustavuutta ja luovuutta pitää olla reittien suhteen, Rämö tähdentää. 

Video

Parhaat talvipyöräilykokemukset liittyvät Rämöllä luontoon. Yöllä polkiessa voi nähdä rusakoita ja kettuja. Oma lukunsa ovat pyöräretket Laajalahden retkiluisteluradalle.

– Synkkä taivas kaartuu yllä, avaruuden tuntu, käsin kosketeltava yksinäisyys, Rämö maalailee.

Talvisin pyöräteillä on vähemmän porukkaa kuin kesällä. Autoilijat ottavat pyöräilijän huomioon paremmin kuin kesäaikaan. Kun olosuhteet ovat vaikeat, kasvaa yhteishenki tiellä liikkujien kesken.

– Kapeilla väylillä kannattaa soittaa kelloa jalankulkijoille; erityisesti koiranulkoiluttajille ja lapsille. Yleensä ihmiset suhtautuvat hyvin, jotkut jopa kiittelevät. 

 

Rämön mielestä Helsinki on suhteellisen hyvä pyöräilykaupunki. Pääväylien auraamiseen on panostettu erityisesti tänä talvena. Esimerkiksi keskuspuiston ulkoiluväylät pidetään hyvin auki. Silti pyörää pitää välillä taluttaa tai jopa kantaa syvimpien kinosten yli.

– Sillat ovat pahoja. En tiedä johtuuko se vastuualueiden vaihtumisesta, mutta siltojen kohdalla pyöräteiden hoito lipsuu, Rämö sanoo.

Myös risteyksien korkeat lumikasat huolestuttavat Rämöä. Heikko näkyvyys tietää vaaratilanteita erityisesti pyöräilijöille.

 

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) on aloittanut yhteistyön Rakennusviraston kanssa pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. HePo:n työryhmä polki 80 kilometriä Helsingin suosituimpia pyöräreittejä kiinnittäen huomiota valaistukseen, viitoitukseen, liikenneturvallisuuteen, reittien toimivuuteen ja kuntoon. Kierros poiki 550 vikahavaintoa ja raportin Rakennusvirastolle. Yksi tavoite on, että valituilla pyöräilyn pääväylillä tehostettaisiin talvikunnossapitoa.

– Yhteys pyöräilijöiden ja kaupungin välillä on nyt avattu ja sitä tiivistetään. Vielä tarvittaisiin määrärahoja ja poliittista tahtoa, sanoo HePo:n puheenjohtaja Janne Nurminen.

Tekstit: Jouni Viitala 

Talvipyöräilijän ABC

Aika: Lumi hidastaa vauhtia. Lähde liikkeelle ajoissa. Verkkaisesti polkien talvimaisema vaihtuu nautinnollisen hitaasti. 

Asenne: Hymyä huuleen! Huonosti aurattu pyörätie ei ole harmi, vaan haaste. Ota pyöräily henkisenä ja fyysisenä harjoituksena. 

Huolto: Huolla, puhdista ja öljyä pyöräsi ennen talvikautta.

Raha: Talvipyöräilyyn ei tarvita suuria summia. Perusvälineillä pärjää, vaikka pyörälehtien mainosmiehet muuta väittävätkin.

Renkaat: Mieluiten melko leveät. Vähintään etupyörään nastarengas. Jotkut käyttävät myös syväuraisia maastopyörän renkaita.

Säilytys: Lämmin tai katettu pyöräparkki helpottaa talvipyöräilyä.

Turvallisuus: Jos et kesällä käytä kypärää, harkitse syksyllä uudestaan. Kaatumisen vaara on suuri. Talven pimeillä pyöräilijän täytyy näkyä! Ajovalo ja heijastimet ovat välttämättömyys.

Vaatetus: Suosi kerrospukeutumista ja hiostamattomia materiaaleja. Käsineisiin erityishuomio, sillä näpit kylmettyvät ensimmäisenä. Vaatteita ei saa olla liikaa. Jos lähtiessä on hieman vilpoinen olo, kilometrin poljettuasi olet lämmennyt sopivasti.

 

Uusi elämä pyörän selässä

YLE Teksti-TV:n toimittaja Matti Rämö hurahti polkupyöräilyyn vuonna 2003. Tuolloin hän oli toipumassa vaikeasta sairaudesta ja liikkui vaivalloisesti. Pyöräily kohensi kuitenkin pikkuhiljaa kuntoa ja työmatkat alkoivat pidentyä.

– Saatoin tehdä jopa viidenkymmenen kilometrin lenkin matkalla kotiin. Huomasin, miten oloni koheni ja innostuin asiasta. Homma karkasi jossain määrin käsistä, Rämö hymähtää.

Matti Rämö on viime vuosina kokeillut rajojaan pyöräilijänä ahkerasti. Pisin pyörämatka on ulottunut Pakilasta Saharan autiomaahan ja takaisin. Rämö on pyöräillyt myös Intiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Viime kesänä hän pyöräili Helsingistä Jäämerelle ja Ruotsin kautta takaisin. Pyöräily on avannut kirjoittamiseenkin uusia ulottuvuuksia: työn alla on jo kolmas pyöräreissuja käsittelevä kirja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Talvipyöräilyviikolla muistutetaan, ettei fillarointi vaadi varustehifistelyä

Hyvä elämä

Helsingissä voi pyöräillä talvella paremmissa olosuhteissa kuin aikaisemmin, sanoo erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.