null Talvipyöräilyviikolla muistutetaan, ettei fillarointi vaadi varustehifistelyä

Talvipyöräilijän suurin uhka ei ole lumi eikä pimeys vaan liukkaus. Talvi ei silti ole erityisen onnettomuusaltista aikaa.

Talvipyöräilijän suurin uhka ei ole lumi eikä pimeys vaan liukkaus. Talvi ei silti ole erityisen onnettomuusaltista aikaa.

Hyvä elämä

Talvipyöräilyviikolla muistutetaan, ettei fillarointi vaadi varustehifistelyä

Helsingissä voi pyöräillä talvella paremmissa olosuhteissa kuin aikaisemmin, sanoo erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta.

Ajoa hyvin vaihtelevissa olosuhteissa: aamulla voi olla lunta, iltapäivällä ei. Sellaista on talvipyöräily pääkaupunkiseudulla, luonnehtii erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta.

– Myös pääkaupunkiseudun sisällä voi olla isoja vaihteluita. Espoossa ja Vantaalla ei olla vielä ihan niin pitkällä pyöräilyolosuhteiden kehittämisessä kuin Helsingissä, Tulenheimo toteaa.

Toisaalta tähänkin on herätty: Vantaan kaupunki on kerännyt tänä vuonna asukkailta ajatuksia siitä, miten pyöräilyolosuhteita kaupungissa voitaisiin parantaa. Ehdotuksia saatiin noin 60 kappaletta.

Oulussa pyöräillään todennäköisemmin läpi talven.

Harjasuolaus on pyöräilijöiden kannalta parempi

Ainakin Helsingissä talvipyöräilyolosuhteet ovat Martti Tulenheimon mukaan kuitenkin parantuneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Syynä on se, että suosittuja pyöräilyreittejä hoidetaan eri tavoin kuin ennen.

– Suomessa on siirrytty, kuten muissakin Pohjoismaissa, harjasuolaukseen. Sen sijaan, että lumen päälle heitettäisiin sepeliä, väyliltä harjataan ensin pintalumi pois ja sitten pannaan suolaa päälle. Jalkakäytävien ja pyöräilyväylien hoidossa eivät päde samat säännöt.

Monet panevat yhä polkupyörän varastoon tai autotalliin kevättä odottamaan, mutta se ei Tulenheimon mukaan johdu niinkään olosuhteista vaan siitä, että pääkaupunkiseudulla on tarjolla vaihtoehtoja paikasta toiseen liikkumiseen.

– Kyselytutkimuksissa on käynyt ilmi, että pääkaupunkiseudulla useampi vaihtaa pyöräilyn joukkoliikenteeseen talveksi. Kun mennään pohjoisemmaksi, siellä olosuhteet ovat tasaisemmat. Esimerkiksi Oulussa pyöräillään todennäköisemmin läpi talven.

Silmiin pistävät tietysti eniten ne pyöräilijät, jotka ovat hampaisiin asti varustautuneita, mutta ei talvipyöräily vaadi mielestäni mitään erityisvarusteita ja trikoota.

Valo on trikoita tärkeämpi

Pyöräilyliitto järjestää tällä viikolla kolmatta kertaa #Pyöräilytalvi-kampanjan, jonka tarkoituksena on muistuttaa, ettei pyöräily ole vaativaa talvellakaan, ja siitä on monenlaisia hyötyjä. Pyöräillessä tulee liikuttua ulkona, kunto kasvaa, ympäristöä säästyy ja pyöräily voi olla myös nopein tapa siirtyä paikasta toiseen.

Talvipyöräilyn vaikeus on osittain pelkkä harhaluulo. Martti Tulenheimon mukaan esimerkiksi pyöräilyvaatetukseksi riittävät ihan tavalliset talvivaatteet.

– Silmiin pistävät tietysti eniten ne pyöräilijät, jotka ovat hampaisiin asti varustautuneita, mutta ei talvipyöräily vaadi mielestäni mitään erityisvarusteita ja trikoota. Pitää miettiä, missä itse viihtyy. Toiset tykkää olla teknisissä vermeissä, toiset villakangastakissa.

Vaatteita tärkeämpää on valo. Tulenheimon mukaan pyöräilijöillä on eniten parantamisen varaa valaistuksessa. Valot lisäävät kaikkien osapuolien turvallisuutta liikenteessä. Pyöräilyliitto jakaakin tällä viikolla 4 500 ledivaloa pyöräilijöille ympäri Suomea.

– Aikaansaamisen kynnys tuntuu olevan korkea. Pyöränvaloja myyvät nykyään lähinnä pyöräkaupat. Miksei niitä voisi olla tarjolla ihan tavallisessa ruokakaupassa kassan liepeillä, Tulenheimo kysyy.

Nastarenkaat eivät ole välttämättömät

Martti Tulenheimon mukaan pyöräilyonnettomuuksissa on usein pieni piikki syksyllä, päivien pimentyessä, mutta talvi ei näyttäisi olevan erityisen onnettomuusaltista aikaa.

Pyöräilijälle suurin riskitekijä on liukkaus, pelkkä lumi ei menoa häiritse.

Jotkut varautuvat liukkauteen vaihtamalla pyörään talveksi nastarenkaat. Niitä Tulenheimo ei pidä tarpeellisena, ainakaan jos ajaa lähinnä Helsingissä ja varsinkin kantakaupungissa.

– Tietyissä olosuhteissa ne toimivat eli mitä kauemmas kantakaupungista mennään, sitä hyödyllisemmät ne voivat olla.

#Pyöräilytalvi-kampanjan tapahtumia on tällä viikolla vielä seuraavasti pääkaupunkiseudulla:

Espoo, Helsingin Polkupyöräilijät ry

To 23.11. klo 15–16.30 Light Heroes -tapahtuma, Tapionraitti Sokos-hotellin kulmilla Tapiolassa.

Helsinki, Helsingin Polkupyöräilijät ry

To 23.11. klo 8–9 Light Heroes -tapahtuma Porkkalankadun sillan alla Baanalla

Vantaa, Helsingin Polkupyöräilijät ry

Ke 22.11. klo 15–16.30 Light Heroes -tapahtuma Tikkurilassa, Männistönpolku, Tikkurilantori–Dixi välillä

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mitä tehdä hiihtolomalla? Katso ilmaiset vinkit pääkaupunkiseudulle

Ajankohtaista

Hiihtoloma alkaa Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa ensi maanantaina. Vaikka budjetti olisi tiukkakin, on lomalaisille tarjolla monenlaista mukavaa ja ilmaista tekemistä ympäri pääkaupunkiseudun.
Polkemalla töihin


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.