Punakaartilaisten muistomerkkiin Hiekkaharjussa kerätään nimiä
Sisällissodassa kaatuneita punaisia halutaan muistaa Suomen juhlavuonna. Vantaan seurakuntia on pyydetty apuun.
Hiekkaharjussa on Suomen sisällissodassa vakaumuksensa puolesta kaatuneiden punaisten muistomerkki. Muistomerkin paljastustilaisuudessa elokuussa 1949 siunattiin 68 silloin tiedossa ollutta vainajaa, mutta muistomerkkiin ei liitetty heidän nimiään.
Kun Suomi ensi vuonna täyttää 100 vuotta, vantaalaiset työväenjärjestöt ovat käynnistäneet hankkeen muistomerkin uudistamiseksi. Hankkeessa mukana oleva Vantaan seurakuntien luottamushenkilö Markku J. Jääskeläinen teki yhteisessä kirkkoneuvostossa aloitteen, jossa pyydetään seurakuntien apua.
– Rovasti Otto Weckström siunasi vainajat, joten nimien pitäisi olla tallessa. Olisi hienoa, jos voisimme saada vainajista listan, jossa on syntymä- ja kuolinajat. Toivon myös, että seurakunnat osallistuisivat uudistetun muistomerkin paljastamiseen, kun sen aika tulee, Jääskeläinen sanoo.
Tapa, jolla nimet muistomerkin yhteyteen kirjataan, ei ole vielä selvillä. Voi olla, että perinteisen muistolaatan sijasta tai sen lisäksi kerätään tietoja nettiin. Jääskeläisen mukaan hanketta valmisteleva toimikunta on pohtinut yhteistyötä vantaalaisten ammattikorkeakoulujen kanssa.
Muistomerkin paljastustilaisuudessa on siunattu 68 vainajaa, mutta ei ole varmaa tietoa, moniko heistä on haudattu paikalle. Tikkurilan punakaartin 242 jäsenestä sai sodassa surmansa tai katosi Viljo Sohkasen keräämien tietojen mukaan 79. Osa kuoli taisteluissa, osa ammuttiin ja osa kuoli vankileirillä.
Tikkurilassa taisteltiin punaisten ja saksalaisten välinen taistelu 12.4. Tuona päivänä Tikkurilassa kaatuneita punaisia on sotasurmaprojektin nimitiedostossa 24 ja seuraavana päivänä yksi. Ainakin osa heistä on haudattu Hiekkaharjuun, mutta taistelussa kaatuneiden määrää on vuosien varrella arvioitu suuremmaksikin.
Jääskeläisen kaipaamien tietojen selvitystyö on seurakunnissa aloitettu.
Jaa tämä artikkeli: