null Puuntaimista tuli Kirkon Ulkomaanavun hittilahja, kun ilmastoahdistusta purettiin Toisenlaisen lahjan avulla

Pohjois-Ugandassa eteläsudanilaiset pakolaiset ovat istuttaneet puuntaimia asuma-alueilleen.

Pohjois-Ugandassa eteläsudanilaiset pakolaiset ovat istuttaneet puuntaimia asuma-alueilleen.

Ajankohtaista

Puuntaimista tuli Kirkon Ulkomaanavun hittilahja, kun ilmastoahdistusta purettiin Toisenlaisen lahjan avulla

Puuntaimia annettiin viime vuonna lahjaksi 6 843 kappaletta.

Kirkon Ulkomaanapu myi viime vuonna puuntaimia yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2017. Kaikkiaan Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisia lahjoja myytiin 1,2 miljoonalla eurolla, suurin osa niistä jouluksi.

– Keskustelu ilmastonmuutoksesta ja ympäristöystävällisyydestä näkyy meidän viime vuoden tuloksessa. Puuntaimet on ollut viime vuonna poikkeuksellisen suosittu lahja. Se on ohittanut myynnissä aiempien vuosien suosikin, joka oli Naisten Pankin toimintaa tukeva Stipendi Tytölle, kertoo Toisenlaisen Lahjan koordinaattori Kaarina Karjalainen.

Istutuksiin on valittu nopeasti kasvavia, kestäviä ja korkeita puulajeja. Niitä ovat muun muassa tiikkipuu, jakkipuu ja monet ravintoa tarjoavat hedelmäpuut, kuten mango ja guava.

– Puuntaimia on istutettu esimerkiksi Ugandassa pakolaisasutusalueiden koulujen pihoille. Puiden on tarkoitus suojata koulurakennuksia voimakkailta tuulilta ja sateilta, välillä toki auringoltakin, kertoo Kirkon Ulkomaanavun varainhankintapäällikkö Johanna Karjalainen.

Myös Nepalissa Bardiyan ja Kanchanpurin alueilla on istutettu puita joenpenkoille sekä yhteisöjen maille yhteensä noin 18 hehtaarin alueella. Siellä käytetään syväjuurisia ja nopeasti kasvavia puulajeja.

Tulvien ja kuivuuden seuraukset ovat pahimpia alueilla, joilla ihmiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja huonoissa asuinoloissa. Puita istuttamalla voidaan auttaa palauttamaan luonnon tasapainoa alueilla, joilla metsät on hakattu polttopuiksi.

Toiseksi suosituin Toisenlainen lahja oli stipendi tytölle, jota myytiin 6 642 kappaletta. Kolmantena oli kestosuosikki vuohi, 4250 lahjoitettua eläintä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.