Pyhä

Pyhä

"Kuinka pelottavan pyhä tämä paikka onkaan! Tämä on varmaan Jumalan asuinsija ja itse taivaan portti.” Näin huudahti Jaakob herättyään unestaan, jossa Jumala enkeleineen oli ilmestynyt hänelle. ”Herra on totisesti tässä paikassa, enkä minä tiennyt sitä”, Jaakob päivitteli.

Jaakob ei vaikuta pelästyneen niinkään sitä, että oli unessa kohdannut Jumalan. Sen sijaan hän pelästyi omaa käytöstään: hän oli arkisesti käynyt nukkumaan Betelissä, jonka hän ilmestyksen jälkeen koki olevan niin pyhä paikka, että arveli sitä peräti taivaan portiksi. Aamun valjettua Jaakob halusi korjata sopimatonta käytöstään pyhyyden äärellä, ja lupasi rakentaa paikalle alttarin.

Pyhän käsite edellyttää kykyä erotella. Kirkko on pyhempi paikka kuin kapakka, joulupäivä on pyhempi kuin arkimaanantai, avioliiton valoilla siunattu liitto pyhempi kuin yhden illan satunnaisromanssi. Pyhän kohtaamiseen kuuluu erityinen, arvokas ja kunnioittava käytös.

Modernille tasa-arvoideologian muovaamalle ihmiselle pyhyyden käsitteestä on tullut kovin vieras. Maailmassa, jossa kaiken pitää olla tasa-arvoista, on hyvin vähän sijaa ajatukselle pyhyydestä, joka kysyy valmiutta nostaa yksiä asioita toisten yläpuolelle.

Ilman pyhän erottamista arkipäiväisestä menetämme silti ison osan kokemustemme merkityssisällöistä. Juhlapyhää ei enää erota arjesta, kaste vaihtuu teknisluontoiseen väestörekisterimerkintään ja avioliiton merkitys liudentuu pelkäksi varallisuusoikeudelliseksi sopimukseksi.

Joidenkin mielestä kyse on edistyksestä, jossa järki voittaa rituaaliuskomukset. Minusta kyse on pikemminkin sisällöttömyyden voittokulusta. Tasaisen tylsä arkipäiväisyys korvaa juhlan erityisyyden.

Jaakobille kokemus pyhän kohtaamisesta muutti koko elämän suunnan. Hän oli ollut petollinen veljelleen ja joutunut siksi pakosalle. Nyt hän kuitenkin kohtasi jotain sellaista, joka antoi hänen olemassaololleen uuden, jalomman tarkoituksen. Se oli mahdollista vain, koska hänellä oli herkkyyttä tunnistaa pyhyys ja antaa sille kunnioituksensa.

Wille Rydman
wille@willerydman.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, joka ei häpeä tunnustautua konservatiiviksi.

Jaa tämä artikkeli: