Nuori herra oikeisto
Rajatonta nettipokeria. Wille Rydmanilla on monenlaisia luottamustehtäviä. Suomen Pokerinpelaajien puheenjohtajana hän lobbaa sen puolesta, että suomalaiset saavat jatkossakin pelata rahasta ulkomaisilla sivustoilla.

Rajatonta nettipokeria. Wille Rydmanilla on monenlaisia luottamustehtäviä. Suomen Pokerinpelaajien puheenjohtajana hän lobbaa sen puolesta, että suomalaiset saavat jatkossakin pelata rahasta ulkomaisilla sivustoilla.

Nuori herra oikeisto

Hyvinvointivaltio on pyramidihuijaus! Niskalenkki maahanmuutosta! Wille Rydman tunnetaan vahvoista mielipiteistään.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Esko Jämsä

Sotilaallisesti pukeutunut Mikki Hiiri julistaa hurraavalle kansalle: ”Kun minä olen kuninkaanne, teidän ei tarvitse pelätä verojen nousemista, lupaan sen”. Huolestuneet valtiomiehet kysyvät kuninkaaltaan, miten tämä voi pudottaa verot puoleen, kun valtion varat eivät mitenkään riitä menoihin. ”Siinäpä se! Vähennetään menoja puolella”, vastaa Mikki Hiiri.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Wille Rydman jakoi sarjakuvan syksyllä julkisesti Facebookissa ja otsikoi sen ”Mikki Hiiri kuninkaaksi!”

Valtion ja kuntien menot koostuvat esimerkiksi terveydenhoidosta, koulutuksesta, vanhusten hoidosta, teiden ylläpidosta ja maanpuolustuksesta. Tätä julkista sektoria rahoitetaan lähinnä verorahoilla.

Wille Rydman, mistä vähentäisit menoja?

– Tarkastelisin jokaista menoerää kriittisesti. Julkinen sektori kasvaa kuin hallitsematon syöpä, ellei sitä säännöllisesti karsita. Laaja julkinen sektori kääntää ihmisten huomion siihen, miten he voisivat hyötyä yhteisestä kassasta.

Sinulta ilmestyi syksyllä hyvinvointivaltion purkamista vaativa puheenvuoro ”Unelmasta painajaiseksi? Kuinka hyvinvointivaltio syö itse itsensä.” Vertaat hyvinvointivaltiota jättimäiseen pyramidihuijaukseen.

– Hyvinvointivaltion rahoitus perustuu siihen, että seuraava maksaa. Jos haluamme välttää julkisen vararikon kuten Kreikassa, konsepti pitää miettiä uusiksi. Markkinatalous on eettisesti kestävin yhteiskuntajärjestelmä.

Kirjoitat, että varsin mukavan elintason voi saavuttaa sosiaalisten tulonsiirtojen ansiosta jopa tekemättä mitään. Keitä vapaamatkustajat ovat?

– Työnteon pitää olla kannattavampaa kuin joutenolon, ettei tukijärjestelmä johda työnhakijan nirsoiluun. Ihmisten pitäisi olla valmiita muuttamaan nykyistä enemmän työn perässä. Kenelläkään ei ole itseisarvoista oikeutta asua siellä, missä nyt asuu.

Pamfletissasi julkisen sektorin ainoat välttämättömät tehtävät ovat oikeuslaitos, poliisi ja armeija. Miten pitäisi huolehtia ihmisistä, jotka eivät pärjää itse?

– Viisi–kymmenen prosenttia väestä ei pärjää ilman jonkinlaista apua, mutta on toinen kysymys, pitääkö heidän turvansa järjestää julkisilla palveluilla. Nykyään holhotaan vähän kaikkia, eikä vain niitä, joita oikeasti tarvitsisi.

Verotusta keventävä Mikki Hiiri saa sarjakuvassa alamaistensa varauksettoman kannatuksen. Tosielämässä vaikkapa vanhustenhuollosta leikkaamista seuraa varma poru. Tulojen mukaan nousevan verotuksen idea on vähentää ihmisten jakautumista hyvä- ja huonotuloisiin, hyvä- ja huono-osaisiin.

Pitäisikö yhteiskunnan tasoittaa lasten erilaisia lähtökohtia?

– Vastustan perintöveroa, koska halu jakaa hyvää omille lapsille kannustaa työntekoon. Suhtaudun myös yksityiskouluihin myönteisesti. Maksuton koulutus on silti perusteltu ratkaisu, jotta vähävaraisenkin perheen lahjakkaalla lapsella on mahdollisuus menestyä.

Vastustit Helsingin kaupungin päätöstä tarjota terveydenhuolto paperittomille pikkulapsille samaan hintaan kuin helsinkiläisille. Miksi?

– Jos laittomasti Suomeen tulleet saavat ilmaiseksi sitä, tätä ja tuota, niin se kannustaa tulemaan maahan. Jos paperiton on paremmassa asemassa kuin paperillinen, se kannustaa kadottamaan henkilötodistuksensa. Pitääkö helsinkiläisten veronmaksajien kärsiä siitä, että nimenomaan pääkaupungissa oleskelee laittomasti ihmisiä?

Olet vaatinut niskalenkkiä maahanmuutolle, vastustanut rangaistuksen koventamista rikoksen rasistisen motiivin vuoksi ja pitänyt vähemmistökiintiöitä julkisena rasismina kantasuomalaisia kohtaan. Oletko rasisti?

– Tätä pitäisi kysyä monen rotuisilta tuttaviltani. Minua on helppo leimata, koska puhun todellisuudesta enkä unelmista. Jos Helsinkiin muuttaa laajoja joukkoja hyvin erilaisista kulttuureista, heidän elämästään ei välttämättä tule täällä kovin onnellista. Kulttuurien törmäykset ovat purkautuneet esimerkiksi Tukholmassa lähiömellakoina.

Mitä ajattelet kirkon tarjoamista turvapaikoista karkotusuhan alla oleville ulkomaalaisille?

– Kysymys on siitä, saako kirkko harjoittaa kansalaistottelemattomuutta ja saako oma eettinen harkinta mennä lain yli. Päivi Räsänen pohti asiaa kesällä abortin kohdalla. Samat ihmiset, jotka tuomitsivat silloin Räsäsen, kannattavat lain ylittämistä turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Kuinka oikeistolainen olet asteikolla 1–10?

– Suomen poliittisessa kentässä olen kymppi.

Lue Wille Rydmanin ensimmäinen kolumni täältä.

Jaa tämä artikkeli: