null Pyhä kulmakivi

Miltei kuutiolllinen musiikkia.

Miltei kuutiolllinen musiikkia.

Pyhä kulmakivi

Kuution muotoisen cd-levykotelon nimi on suomeksi Pyhän musiikin kulmakiviteokset. Pakkauksessa on näemmä tavoiteltu pyhyydestä vakuuttavaa täydellistä kuution muotoa. Musiikkia, jota kokoelman englannin- ja ranskankielisissä teksteissä kutsutaan pyhäksi, on suomeksi totuttu tylsemmin nimittämään kirkkomusiikiksi.

Kyseessä on Cornerstone Works of Sacred Music (Harmonia Mundi 2009), joka on 29 cd-levyn kokoelma kirkkomusiikkia, 400-luvun yksiäänisestä laulusta 1900-luvulle saakka. Kokoelman painos on rajoitettu, mutta ainakin nettikaupoista sitä vielä saa.

Alun yksiääninen kirkkolaulu on hypnoottista ja yksinkertaisuudessaan pyhintä, mitä levyn äänimaailmasta löytyy. Ajallisesti viimeisin teos, Leonard Bernsteinin messu vuodelta 1971, sen sijaan on amerikkalaisen levoton samplaus vähän sitä sun tätä tyyliä.

Väliin mahtuu laadukas kokoelma musiikin historiaa: gregoriaanista laulua, moniäänisyyden alkuvaiheita, kuuluisia säveltäjiä, kuten Bach, Beethoven, Brahms, Couperin, Händel, Mendelssohn-Bartholdy, Monteverdi, Mozart, Poulenc, Rachmaninov, Rossini, Schütz ja Vivaldi.

29 äänilevyn ja musiikkiteosten tekstit sisältävän datalevyn lisäksi kotelossa on sentin paksuinen vihkonen, jossa on hyvät esittelytekstit — ja mitä ihmettä, tyhjä kolme senttiä paksu pahvitäyte! Niin tärkeänä levy-yhtiössä on pidetty kuution muotoa, että se on haluttu saada aikaan vaikka vippaskonsteilla. Kertoihan Jeesuskin vertauksen rakentajien hylkäämästä kivestä, josta on tullut kulmakivi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.