null Pyhä polkaisu

Tien päällä. ”Matkalla oleminen on tärkeämpää kuin se, mihin on menossa”, Matti Rämö sanoo. Kuva: Matti Karppinen

Tien päällä. ”Matkalla oleminen on tärkeämpää kuin se, mihin on menossa”, Matti Rämö sanoo. Kuva: Matti Karppinen

Pyhä polkaisu

Teksti-tv:n toimittaja Matti Rämö aloittaa miltei jokaisen päivänsä asettumalla polkupyörän satulaan. Arkipyöräilystä on tullut hänelle välttämätöntä. Pyörän selässä stressin aiheet liukenevat ja mieli työstää ratkaisuja.

”Ongelmia ei tarvitse enää käsitellä unissa tai tiuskimalla läheisille ja naapureille”, Rämö sanoo.

Rämön pitemmistä polkaisuista on syntynyt jo viisi kirjaa, joista viimeisin Polkupyörällä Islannissa ilmestyi tänä keväänä. Kirjojen perusteella pyöräilyä voi hyvin kuvata pyhiinvaellukseksi omaan sisimpään. Luonnon kauneus puhuu sisimmälle ja kysymys elämän tarkoituksesta pelkistyy sopivan kokoiseksi.

”Matka irrottaa minut arjen tarjoamista näennäistukipilareista ja rutiineista. Matka on kuin elämä itse: varmuudet ja turvat ovat vain tilapäisiä”, Rämö sanoo.

Pyöräily on myös riittävän hidas tapa edetä. Muuttuvan ympäristön kohtaamiseen ja yhteyden kokemiseen jää aikaa.

Matkan ensimmäinen vaihe on Rämön mukaan rauhoittuminen. Sen jälkeen mieli pureutuu aktiivisen ajattelun avulla arkisiin ongelmiin. Vähitellen polkeminen vie virtaavaan tilaan, jossa asiat saavat hautua, kunnes tietoisuuteen pulpahtaa mahdollisia ratkaisuja.

Pitkä pyörämatka antaa mahdollisuuden mennä arkisia asioita syvemmälle. Jo viikon pituisella matkalla Rämö pääsee lähelle itseään ja elämää ylläpitäviä voimia.

Myös pysähtyminen matkan aikana on tärkeää. Jokaisella pitkällä pyörämatkallaan Rämö on pysähtynyt johonkin kirkkoon tai temppeliin hiljentymään ja rukoilemaan. Hiljentyminen antaa vahvistuksen löydetylle ja auttaa kiteyttämään sitä, mitä tien päällä on koettu.

Tärkeitä ovat myös luonnon temppelit kuten Askolan hiidenkirnut ja Kolin pysäyttävä kauneus. Myös nimetön kesäinen järvimaisema voi antaa ”temppelikokemuksen”.

Pyörän selässä Rämö on miettinyt tosissaan elämän tarkoitusta. Matka ei ratkaise suurta kysymystä, mutta kuten kaikissa maailmanuskonnoissa, vastaus on kiteytynyt yhden päivämatkan kokoiseksi.

Kokemus on Rämön mukaan hyvin terapeuttinen: ”Elämän tarkoitus on päästä tänään perille!”

Pyörämatkat ovat tarjonneet myös valaistumisen hetkiä. Yhdestä sellaisesta Rämö kertoo Islannin matkakirjassaan.

Rämö oli taistellut kolme viikkoa kovaa tuulta, sadetta, kylmyyttä ja maaston tuomia haasteita vastaan. Luonnonkauniissa leiripaikassa hän tunsi, että ”tähän voisi kuolla ja se olisi okei.” Poikkeuksellisen hyvä olo jatkui kaksi päivää.

Myös kotiinpaluun hetki on tärkeä, vaikka se ei olekaan matkan kohokohta. Ensimmäisten 24 tunnin aikana aistit ovat herkistyneet. Pyörämatkailija näkee arkisen ympäristönsä turistin silmin, täynnä mahdollisuuksia.

”Paluun hetki on iso mahdollisuus. En kuitenkaan ole aina hallinnut sitä, koska olen palannut matkalta viimeisenä lomapäivänä ja sännännyt heti seuraavana aamuna töihin. Nykyisin yritän suunnitella aikataulun niin, että ehdin kokea myös kotiinpaluun”, Matti Rämö sanoo.

Matti Rämön suuret ja pienet pyörämatkat:

http://blogit.yle.fi/polkupyoramatkalla-joka-paiva

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.