null Pyhää ei voi hallita

Pyhää ei voi hallita

Onko yhteiskunnastamme kadonnut pyhyyden tuntu? Onko kaikki vain samaa, päättymätöntä arkea? Voiko moni ihminen henkisesti pahoin pohjimmiltaan siksi, että pyhän puuttuessa elämästä siitä on kadonnut mieli ja merkitys? Mitä pyhä oikein on?

Luterilainen kirkko haluaa seuraavien kolmen vuoden ajan herättää keskustelua pyhästä. Tänä ensimmäisenä vuonna teemaksi on valittu "Häivähdys pyhää". Teeman erityisenä tavoitteena on muistuttaa, että pyhä on jotakin, jota ei voi omistaa eikä hallita. Sen voi välähdyksenomaisesti kokea. Vähän siihen tapaan kuin teologian tohtori Pauli Annala tämän lehden keskiaukeamalla pohtii uskon todellisuutta: se on kuin yöllinen ukonilma, jossa salama paljastaa maiseman, joka sitten katoaa uudelleen pimeyteen. Maisema on totta, mutta emme näe sitä ilman ulkopuolelta tulevaa valoa.

 

Pyhyys on jotakin, joka on itsemme ulkopuolella, ja juuri siksi se on nykyihmiselle niin vaikea ajatus. Kuten Jumalakin — eihän minun yläpuolellani voi olla ketään suurempaa, jopa auktoriteettia, josta koko elämäni pohjimmiltaan olisi kiinni.

Kirkossa pyhyyteen ja pyhän kokemukseen liittyy Jumala, mutta kirkko ei yksin omista pyhyyttä. Jotakin pyhästä voi hyvin kokea luonnon hiljaisuudessa. Puhutaan myös ihmiselämän pyhyydestä, meillä on luovuttamaton ihmisarvo. Vaikkei uskoisi Jumalaan, elämässä voi olla asioita, jotka tuntuvat itseä suuremmilta, erityisen kunnioituksen arvoisilta, säilytettäviltä, luovuttamattomilta ja jopa voimaa antavilta. Sellaisista asioista voisi hyvin sanoa: tämä on minulle pyhää, ainutlaatuisen arvokasta.

 

Kristittynä ajattelen niin, että meissä asuu Jumalan kaipaus. Koetamme täyttää elämämme tavaralla. Kulutamme puhki ihmissuhteitamme. Pyrimme pätemään työssä ja aikataulutamme vapaa-aikamme. Hankimme uusia, yhä mahtavampia elämyksiä. Mikään näistä ei kuitenkaan täytä sielussamme olevaa aukkoa. Mielemme on yhä levoton ja etsimme sen paikkaajaksi uusia kokemuksia. Vaan jospa meidät on rakennettu niin, että saamme rauhan vasta kohdattuamme perimmäisen Pyhän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.