null Pyhäinpäivänä muistetaan poismenneitä läheisiä

Pyhäinpäivänä suru ja ikävä saavat näkyä. Suru syttyy hautausmaiden kynttilämereksi. Kynttilä on sanaton rukous, mutta samalla se viittaa jo väliverhon toiselle puolelle, iankaikkisen elämän toivoon. Kuva: Sirpa Päivinen

Pyhäinpäivänä suru ja ikävä saavat näkyä. Suru syttyy hautausmaiden kynttilämereksi. Kynttilä on sanaton rukous, mutta samalla se viittaa jo väliverhon toiselle puolelle, iankaikkisen elämän toivoon. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Pyhäinpäivänä muistetaan poismenneitä läheisiä

Kuolema korostaa elämän merkitystä ja syvyyttä, pohtii pastori Pirjo Työrinoja. Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5.11., jolloin edesmenneitä läheisiä voi muistella monella tavalla.

Eräs pariskunta kirjoitti kirjeen jo aikuisille lapsilleen. He kirjoittivat kirjeeseen kaiken, mikä oli heidän mielestään elämässä tärkeää. Lapset saivat avata kirjeen vasta vanhempien kuoleman jälkeen, Lauttasaaren seurakunnan pappi Pirjo Työrinoja kertoo.

– Toki asioista puhutaan jo ennen kuolemaa. Mutta monet kuolemaa lähestyvät ihmiset huolehtivat läheisistään, miten he selviytyvät, onko heillä hyvä olla.

Työrinoja on kohdannut työssään lukemattomia kuolevia ihmisiä ja surevia omaisia. Lähestyvä kuolema nostaa pintaan kiitollisuutta ja katkeruutta.

Joskus kuolema tuntuu katkaisevan kaiken. Elämä jää täysin kesken.

– Toisaalta kuolemassa elämä täyttyy: elämän kokonaisuus tulee valmiiksi. Kuolema korostaa elämän merkitystä ja syvyyttä.

Kiitollisuus kasvaa siitä, että voi katsoa elämäänsä koko mitalta ja todeta sen olleen hyvää.

– Kuolevat ihmiset kertaavat elämänvaiheita lapsuudesta vanhuuteen. Erityisen hienoa on, jos ne vaiheet on voinut jakaa jonkun kanssa, Työrinoja sanoo.
 

Kuolema ei ole viimeinen sana

Eivätkä kaikki vaiheet ole kirkkaita ja kauniita. On sotaa, evakkoutta, raskaita elämänkokemuksia. Vastikään Pirjo Työrinoja siunasi hautaan seurakuntalaisen, jonka omaiset kaatoivat hautaan synnyinseudulta tuotua Terijoen hiekkaa.

Hautajaisissa Työrinoja puhuu kuolemasta ovena, ei viimeisenä sanana.

– Me emme voi nähdä verhon taakse, emme tiedä mitään tarkkaa. Tärkeintä on miettiä, miten voisi olla osa Kristuksen jalanjäljissä kulkevaa joukkoa.

Työrinoja viettää pyhäinpäivänsä Lauttasaaren kirkon kynttilähartaudessa, jossa luetaan kaikki vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään jokaiselle vainajalle kynttilä. Tänä vuonna kynttilöitä syttyy noin 150.
 

Me emme voi nähdä verhon taakse, emme tiedä mitään tarkkaa. Tärkeintä on miettiä, miten voisi olla osa Kristuksen jalanjäljissä kulkevaa joukkoa."
– Pastori Pirjo Työrinoja
 

Muistaminen leviää Lauttasaarta laajemmalle.

– Suomessa voimme suhtautua kuolemaan rauhallisesti, mutta emme voi olla ajattelematta kuolemaa, jota tapahtuu koko ajan esimerkiksi Syyriassa. Se ei ole seesteistä.

Kuolemaa lähestyvän ihmisen mielessä kuolemanpelko ja kuoleman odotus elävät usein rinnakkain. Työrinojalle on siinäkin tilanteessa käynyt rakkaaksi Isä meidän -rukous, sillä siinä on jo kaikki.

– Se sisältää Jumalan tahtoon ja aikatauluun suostumisen: tapahtukoon Sinun tahtosi.

Kuolevilta ihmisiltä Työrinoja on oppinut, miten tärkeää on hyväksyä kaikki elämänvaiheet, vaikkei aina ymmärtäisikään, miksi on käynyt niin kuin on käynyt. Hän muistelee psalmia 90, jossa pyydetään: opeta meille, miten lyhyt on aikamme, jotta saisimme viisaan sydämen.

– Se on hyvä rukous vaikka joka päivälle.

Muistele verkossa, kirkossa tai hautausmaalla

Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä. Muistella voi monella eri tavalla. Hautausmaille voi tuoda kynttilöitä rakkaiden haudoille tai muualle haudattujen muistopaikalle. Kaikki Helsingin seurakuntien hautausmaat ovat auki ympäri vuorokauden torstaista 3.11. maanantaihin 7.11. saakka.

Hautausmaiden verkkosivuilta voi lukea lisää mahdollisista liikenteen erityisjärjestelyistä ja julkisen liikenteen lisävuoroista.

Hautausmailla vietetään pyhäinpäivän hartauksia seuraavasti:

- kello 13 Östersundomin kappelissa

- kello 14 Hietaniemen hautausmaan uudessa kappelissa, Malmin hautausmaan isossa kappelissa, Honkanummen hautausmaan isossa kappelissa ja Maunulan uurnalehdossa

- kello 15 Kulosaaren Leposaaressa

Hietaniemen hautausmaan kynttilämerta voi seurata kello 18–21 livenä verkossa osoitteessa www.pyhainpaiva.fi. Verkon välityksellä voi katsella, kuinka kynttilät syttyvät muualle haudattujen muistomerkille. Verkkolähetyksessä on tasatunnein lyhyt pyhäinpäivän hartaus sekä suomeksi että ruotsiksi.

Monissa Helsingin seurakuntien kirkoissa vietetään pyhäinpäivän messua ja kynttilähartauksia. Hartauksissa muistellaan kaikkia vuoden aikana kuolleita seurakunnan jäseniä ja sytytetään kynttilöitä vainajien muistolle. Lue lisää oman seurakuntasi pyhäinpäivästä seurakunnan nettisivuilta tai Kirkko ja kaupungin Seurakunnissa tapahtuu -sivuilta.

Pyhäinpäivänä vietetään myös merenkulkijoiden ja mereen hukkuneiden muistohetkeä kello 12 Merisatamanrannassa Eirassa Ursinin kalliolla. Hartauspuheen pitää kenttärovasti Timo Waris merivoimista. Musiikista vastaa Mikaelin laulajat -kuoro.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muista pyhäinpäivänä edesmenneitä läheisiä

Ajankohtaista

Marraskuun ensimmäisenä lauantaina hautausmailla syttyvät tuhannet kynttilät. Hautausmaiden kappeleissa on myös hartauksia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.