Pyhän Laurin kirkkoa kunnostetaan lähivuosina
Pyhän Laurin kirkon ja kellotapulin kunnostustöihin on arvioitu kuluvan 2,5 miljoonaa euroa.

Pyhän Laurin kirkon ja kellotapulin kunnostustöihin on arvioitu kuluvan 2,5 miljoonaa euroa.

Pyhän Laurin kirkkoa kunnostetaan lähivuosina

Pääkaupunkiseudun vanhinta rakennusta Pyhän Laurin kirkkoa ja sen kellotapulia kunnostetaan lähivuosina. Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kunnostustöiden hankesuunnitelman kokouksessaan 12.11.

1400-luvun puolivälissä rakennettu kirkko paloi vuonna 1893. Perusmuuri ja tiiliholvit ovat keskiajalta, mutta katto ja sisätilojen ilme noudattaa arkkitehti Theodor Höijerin suunnitelmia. Kirkkoa peruskorjattiin viimeksi 1970-luvulla.

Tämänkertaisissa kunnostustöissä aiotaan tehdä joitakin toiminnallisia muutoksia kuoriosaan, kirkkosaliin, asehuoneeseen, eteiseen, sakastiin ja parvelle. Niiden tavoitteena on tehdä kirkosta entistä käyttäjäystävällisempi.

Lisäksi tehdään kunnostuksia, jotka ovat kirkon säilymisen kannalta tärkeitä. Sekä kellaria että yläpohjaa korjataan, lämpöeristeet uusitaan, sadevesijärjestelmää parannetaan ja ilmanvaihtoa koneellistetaan. Kellotapuliin tehdään lahokorjauksia ja sakastin vesi- ja viemärijohdot uusitaan.

Kunnostustöiden hinnaksi on arvioitu 2,5 miljoonaa euroa.

Joitakin kunnostustöitä, kirkon ja kellotapulin rakenteiden tutkimusta ja suunnittelua on tehty jo vuosina 2012–2014. Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi jo tehdyt, 358 000 euron työt, osaksi hankesuunnitelmaa.

Museoviraston hankesuunnitelmasta antama lausunto merkittiin tiedoksi ja kunnostustöissä huomioon otettavaksi. Lausunnossa edellytetään, että erityisesti kuoriosaan ja kirkkopihalle suunniteltuja muutoksia tarkistetaan.

Hankesuunnitelma menee vielä Kirkkohallituksen vahvistettavaksi.

Jaa tämä artikkeli: