null Pyhän Olavin kirkko heräsi loistoon

Kuutti Lavonen on tehnyt Pyhän Olavin kirkon lehterin paneeleihin Jeesuksen kärsimyksestä kertovan kuva sarjan.

Kuutti Lavonen on tehnyt Pyhän Olavin kirkon lehterin paneeleihin Jeesuksen kärsimyksestä kertovan kuva sarjan.

Pyhän Olavin kirkko heräsi loistoon

Neljä kesää suljettuna ollut Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Sastamalassa avautui yleisölle viime viikonloppuna.

Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan 1001 kirkkomaalausta hiljentävät kirkkovieraan. Keskiaikainen arkkitehtuuri ja moderni maalaustaide lyövät kättä ennennäkemättömällä tavalla.

Kuutti Lavonen on tehnyt lehterin paneeleihin 29 kuvaa muun muassa Jeesuksen kärsimystiestä. Loput kuva t ovat Osmo Rauhalan, joka on kuvittanut maailman synnyn, paratiisiin ja syntiinlankeemuksen alttarille ja sen ympärille.

Outo asetelma

Pyhän Olavin kirkko kunnostettiin talkoilla vuonna 1997, mutta pian sen jälkeen kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Paikallinen väki päätti, että kirkko rakennetaan uudestaan. Ja niin myös tapahtui. Kirkko valmistui 2003, mutta suljettiin kirkkomaalausprojektin vuoksi yleisöltä kesällä 2005.

Pyhän Olavin kirkon tuhopoltto nosti kirkon koko kansan tutuksi. Sen rakennushankkeita on mediassa seurattu tarkkaan vuosian varrella. Kirkolla oli ja on kansallista arvoa. Se sijaitsee perinnemaisemamassa muutaman kilometrin päässä Sastamalan (entisen Vammalan) keskustasta Tampereelle päin.

Seurakunta päätti pyytää maamme eturivin taiteilijoilta maalaukset kirkkoon. Reunaehtoja oli muutama. Ensinnäkin töiden tuli tavoitella alkuperäisten maalausten henkeä. Toisekseen niiden tuli olla esittäviä.

– Asetelma oli outo. Yleensä 500 vuotta vanhoissa kirkoissa häärivät konservaattorit ja restauroijat, eivät modernin taiteen edustajat, Osmo Rauhala kommentoi.

Yhteinen urakka

Kirkon korjaaminen on tullut kaikkineen maksamaan noin 1,2 miljoonaa euroa, josta kirkkomaalausten osuus on noin 200 000 euroa.

Seurakunnan omaa rahaa Pyhän Olavin kirkon uudelleenrakentamiseen ei käytännössä ole mennyt enempää kuin työntekijöiden ajoittainen työpanos. Suurimmat rahoittajat ovat olleet kirkkohallitus ja Suomen kulttuurirahasto. Yksittäisistä lahjoituksista suurin on Otavan ja Mauri Kunnaksen 1997 heti tuhopolton jälkeen tekemän Koiramäen joulukirkko -kuvakirjan tuotto, noin 180 000 euroa.

Lisäksi tulee merkittävä talkoolaisten panostus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taiteilija, joka nappaa valon toisesta maalauksesta – Kuutti Lavosen 60-vuotisjuhlanäyttely on kiehtova kasvogalleria

Hyvä elämä

Kuutti Lavosen teoksissa risteytyvät muistumat taidehistoriasta ja taiteilijan omasta elämästä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.