Pyhiinvaellusta tanssien
– Kun koko maailma viedään pyhässä tanssissa Jumalan eteen, sitä ei tarvitse itse kantaa, toteaa Pia Olkkonen.

– Kun koko maailma viedään pyhässä tanssissa Jumalan eteen, sitä ei tarvitse itse kantaa, toteaa Pia Olkkonen.

Pyhiinvaellusta tanssien

Liike vie syvälle sanomaan.

Diakonissa Pia Olkkonen selasi kirkon koulutuskalenteria vajaa kaksi vuotta sitten ja huomasi siellä pyhän tanssin kurssin.

– Heti ensimmäisenä kurssiviikonloppuna pyhä tanssi kolahti minuun. Se toi minulle hyvää oloa. Uskon, että se voi tehdä saman toisillekin.

Kurssin kouluttaja tuli Ruotsista. Pyhää tanssia on kehitelty ja käytetty siellä seurakunnissa parinkymmenen vuoden ajan. Pyhä tanssi voi olla meditatiivista tai sen lähtökohtana voi olla kirkon historia, eksistentiaaliset kysymykset tai kansantanssit.

– Olen oppinut pyhää tanssia meditatiivisena kehorukouksena. Siinä ei tarvita tanssitaitoa eikä rytmitajua. Askelkuviot ovat niin helppoja, että kuka tahansa voi oppia ne.

Rytmi on rauhallinen. Tanssia voi villasukissa tai sisätossuissa. Ohjaaja puhuu vähän. Musiikkina voi soida Vivaldi, Taizé-laulut, gregoriaaninen musiikki tai vaikka Vanha virsi Taalainmaalta.

Pia Olkkonen ryhtyi laittamaan oppimaansa käytäntöön saman tien. Korson kirkolla on reilun vuoden ajan ollut tarjolla monia mahdollisuuksia kokeilla pyhää tanssia.

– Korson kirkko on hyvä paikka pyhälle tanssille siksi, että siellä on tuolit, jotka voi kantaa sivuun. Lisäksi se, että alttariseinän takana on uurnalehto, syventää kokemusta. Kun liikumme salissa, on siellä läsnä sekä näkyvä että näkymätön todellisuus.

Ohjaajakaverina ryhmässä toimii pastori Elina Jokipaltio.


Paastonajan pyhiinvaellus pyhän tanssin askelissa kolmena lauantaina 22.3., 29.3. ja 5.4. klo 16–17.30 Korson kirkossa, Merikotkantie 4. La 5.4. myös iltakirkko ja ehtoollinen klo 18.

Jaa tämä artikkeli: