null Pyhiinvaeltajien kirkko

Pastori Jaakko Hyttinen nauttii Pyhän Laurin kirkon tunnelmasta.

Pastori Jaakko Hyttinen nauttii Pyhän Laurin kirkon tunnelmasta.

Pyhiinvaeltajien kirkko

Pyhän Laurin kirkon aarteita ovat harras tunnelma ja keskiaikaiset puuveistokset.

Harva Pyhän Laurin kirkkoon saapuva tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, mitä ulkoseinässä sisäänkäynnin yläpuolella lukee: ”En dag i Dina gårdar är bättre än eljest tusende”.

— ”Parempi on päivä sinun esipihoissasi kuin tuhat päivää muualla.” Se on psalmista 84, joka on ihana pyhiinvaelluspsalmi, sanoo Tikkurilan seurakunnan pastori Jaakko Hyttinen.

Pyhiinvaelluspsalmi sopii hyvin kirkkoon, joka toimii kesäisin tiekirkkona ja tarjoaa matkalaisille levähdyspaikan.

— Pyhiinvaellusteema liittyy kirkkoon voimakkaasti, Hyttinen huomauttaa ja kehottaa katsomaan tarkemmin alttarin yläpuolella olevaa lasimaalausta.

1800-luvun lopulta olevassa, tuntemattoman tekijän lasimaalauksessa Jeesuksen syliin on polvistunut ruskeapukuinen mieshahmo.

— Mies on pyhiinvaeltaja. Siitä kertovat kuvassa näkyvät lakki ja sauva, tyypilliset pyhiinvaeltajan varusteet. Kirkossakävijä voi helposti samastua hahmoon.

Vieraille noin 550-vuotiasta kirkkoa esitellessään Hyttinen ei aloita lasimaalauksesta, vaan kirkon nimestä. Kertomus marttyyrinä kuolleesta Pyhästä Laurentiuksesta on värikäs — ehkä siksi Laurentius on ollut suosittu pyhimys ja Suomessakin on monta Pyhän Laurin kirkkoa.

— 200-luvulla elänyt Laurentius oli pienen Rooman seurakunnan diakoni, jonka tehtävänä oli huolehtia seurakunnan rahoista. Keisari Valerianus vaati Laurentiusta tuomaan hänelle kirkon aarteet, hän nimittäin oli ottanut Jeesuksen vertaukset peltoon kätketystä aarteesta kirjaimellisesti.

— Laurentius kokosi Rooman köyhät, sairaat, rammat ja mielipuolet ja vei heidät keisarin eteen sanoen: ”Tässä on kirkon aarre.” Hänet kärvennettiin kuoliaaksi halsterissa, Hyttinen kertoo.

Kun keskiajalla kirkko vihittiin jonkun pyhimyksen nimiin, tapana oli hankkia kirkkoon myös kyseisen pyhän reliikki.

— Pitää olettaa, että täälläkin on ollut Laurentiuksen pyhäinjäännös, vaikka siitä ei historiallista tietoa olekaan, Hyttinen sanoo.

— Varmasti kirkossa on ollut keskiajalla myös Laurentiuksen patsas, mutta se ei ole säilynyt.

Keskiajalta on kuitenkin säilynyt kolme muuta puuveistosta: Neitsyt Maria ja lapsi, Pyhä Dominicus sekä naispyhimys. Siitä, kuka tuo naispyhimys on, ei olla aivan varmoja.

— Luulisin, että kyseessä on Neitsyt Maria, joka on kuvattu Taivaan kuningattarena kruunu päässä. Katolisena aikana Taivaan kuningattarella oli usein sivualttari kirkon pohjoisseinällä, Hyttinen sanoo.

Muuta keskiaikaista kirkon sisältä on turha etsiä, sillä kirkko tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 1893. Veistokset, 1600-luvulta olevat kyntteliköt ja ehtoollisvälineet sekä R. W. Ekmanin 1850-luvulla maalaama Pyhä ehtoollinen -alttaritaulu ehdittiin pelastaa.

— On vähän surkuhupaisaa, että Laurentius on muun muassa palomiesten suojelupyhimys. Ei hänestä ollut juuri apua, Jaakko Hyttinen sanoo.

Kirkon nykyinen sisustus on 1800-luvun uusgotiikkaa, Theodor Höijerin suunnittelema. Koristemaalauksiin otettiin malli Pariisin Notre Damen katedraalista.

Koristeellisessa kirkossa on vaikea kuvitella, millainen tunnelma siellä on ollut keskiajalla.

— Tämä on ollut pimeä ja kylmä paikka suurimman osan vuotta. Lämmitystä ei ollut, ikkunat olivat pienemmät kuin nykyisin. Penkkejä ei ollut, vaan ihmiset seisoivat ja polvistuivat. Alttarialue on ollut ihan toisennäköinen, kun kuoriaita peitti alttarin. Ensimmäiset urut tänne hankittiin 1800-luvulla, saarnatuoli tuli 1600-luvulla, Hyttinen luettelee.

Pyhän Laurin kirkko on Jaakko Hyttiselle mieluinen työpaikka.

— On etuoikeus tehdä täällä töitä. Sen tuntee, että täällä on vuosisatojen ajan vietetty messuja ja pyhiä toimituksia.

Kirkon erityisen tunnelman on huomannut moni muukin. Se on suosittu vihkikirkko, jonka lauantait on täyteen varattu pitkälle syksyyn. Kesäisin kirkossa vietetään kaikki Tikkurilan seurakunnan konfirmaatiomessut. Sunnuntaisin on myös paljon kastetilaisuuksia.

Turisteille ja muille kiinnostuneille kirkko on avoinna arkisin. Viime kesän vilkkaimpina päivinä kävijöitä oli yli 50, yhteensä kirkossa vieraili kesä–elokuussa 1650 ihmistä.

Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, on avoinna 4.6.–31.8. ma–pe klo 9–20. Opas on paikalla klo 12.30–20. https://www.facebook.com/vantaanpyhanlaurinkirkko

Torstaisin 7.6.–26.7. klo 12 kirkossa on päivämusiikkikonsertteja. Niihin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 5 e.

Vantaa-Seura järjestää opastettuja kulttuurikävelyjä Helsingin pitäjän kirkonkylässä 6.6.–29.8. Lähtö Pyhän Laurin kirkon portilta joka keskiviikko klo 17.15. Hinta on 5 e, alle 7-vuotiaat maksutta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.