null Pyhimys verokarhulle ja vatsavaivaiselle

Ankkakalenterista löytyy ankkamunkki.

Ankkakalenterista löytyy ankkamunkki.

Pyhimys verokarhulle ja vatsavaivaiselle

Moni suomalainen yllättyy iloisesti 4. joulukuuta, kun veronpalautukset tipahtavat tileille. Mutta kuinka moni tietää, että verokarhullakin on oma suojeluspyhimyksensä?

Kirjakerho Book Avenuen vuosikalenterissa 2010 on Kaj Stenvallin ankkakuvat ja hauskana lisukkeena muun muassa pukeutumisohjeita, elämänviisauksia ja pyhimyslista. Listalta löytyy suojeluspyhimyksiä paitsi eri ammattikunnille myös pommiin nukkuville, myöhästyjille, alkoholisteille ja vatsavaivaisille.

Listan laatinut kirjakerhon päätoimittaja Maria Tuominiemi kertoo huomanneensa, että pyhimykset ovat nyt in.

— Ihmiset kaipaavat tällaisina aikoina henkisyyttä. Joku voi löytää lohtua pyhimyksistä.

— Mutta kalenterin pyhimysosio on viihdettä. Lista ei ole millään tavoin täydellinen, hän lisää.

Kalenteriin valitut suojeluspyhimykset löytyivät monesta eri lähteestä. Oma pyhimyksensä löytyi myös poikamiehille, rullaluistelijoille ja katuville sarjamurhaajille.

— Osa on Jaakko Heinimäen teoksesta Pyhät ystävät, osa netistä ja loput sieltä sun täältä. Joillekin, esimerkiksi viinintekijöille, oli useampia suojeluspyhimyksiä. Poimin listaan kuitenkin vain yhden pyhimyksen kullekin ryhmälle, Tuominiemi kertoo.

Tuominiemen omaa suosikkipyhimystä ei listalla ole.

— Oma lempparini on pyhä Avilan Teresa. Kävin lapsena monta kertaa perheeni kanssa karmeliittaluostarissa Ranskan Alpeilla. Viimeksi vierailin siellä kaksi vuotta sitten ja tutustuin Avilan Teresan elämäntarinaan. Ehkä koko innostukseni pyhimysaiheeseen on sieltä lähtöisin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.