null Pyöreä muoto muistuttaa

Pyöreä muoto muistuttaa

Mitä yhteistä on Suomella ja Chilellä? Ainakin se, että molemmat maat ovat päättäneet kiinnittää postimerkein huomiota maapallon lämpenemisestä aiheutuviin ympäristöhaittoihin. Postimerkkiyhteistyön aiheena on jäätiköiden sulaminen.

Suomen ja Chilen postimerkkihanke käynnistyi viime keväänä, kun Chilen presidentti Michelle Bachelet oli valtiovierailulla Suomessa. Kampanjajohtajana on Postimerkkikeskuksen johtaja Markku Penttinen, jonka tukena on ollut Chilen Suomen suurlähettiläs Carlos Parra. Chilen posti on ahkerasti levittänyt tietoa kampanjasta ja kutsunut muita posteja mukaan.

Niinpä vuoden 2009 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana liki 40 postilaitosta julkaisee postimerkkejä ilmastonmuutoksesta. Jokainen maa julkaisee haluamansa näköisen merkin.

Suomen jäätikkömerkkiarkissa on valokuva napaseudun merestä, jossa kelluu sulavan mannerjään kappaleita. Meren keskellä on kolme maapalloa, joista ylimmän ja alimman voi irrottaa postimerkeiksi. Ahvenanmaa julkaisee itse omat postimerkkinsä. Se on tarttunut teemaan tuulivoimaa mainostavalla merkillä.

Useat maat esittelevät postimerkeissään napaseutujen vaikuttavia maisemia tai suloisia eläimiä. Islanti kuitenkin hätkähdyttää kartoittamalla vaarapunaisella vielä jäässä olevat jäätiköt omassa postimerkissään. Belgia kunnioittaa merkillään nykypäivän tutkimusmatkailijoita. Färsaaret on tehnyt maapallosta sulavesipisaran.

Suomen jäätikköpostimerkkien suunnittelija Saku Heinänen suunnitteli hankkeelle myös kideaiheisen tunnuksen. Se on mukana ja tunnisteena kaikkien maiden jäätikköpostimerkeissä.

Suomen kaksi pyöreää postimerkkiä sisältävä pienoisarkki julkaistaan maaliskuussa. Julkaisun perusidea on nimenomaan merkkien pyöreässä muodossa: lämpeneminen ei koske vain rannikkoseutuja tai jäätiköitä, vaan koko maapalloa.

Jaa tämä artikkeli: