null Raha ei tuo onnea, Mathias Rosenlund!

Raha ei tuo onnea, Mathias Rosenlund!

Mathias Rosenlund on kirjoittanut kirjan köyhyydestä.

Köyhän elämä on jatkuvaa taistelua.

– Minulle köyhyys on ollut taistelua rahattomuutta mutta myös väsymystä ja toivottomuutta vastaan. Ihmiset ajattelevat, että köyhä on tehnyt elämässään jotain väärin. Minulle on esimerkiksi sanottu, etten olisi saanut tehdä lapsia niin nuorena.

Huono-osaisuus periytyy.

– Väittäisin niin. Nykyisin huono-osaisuudesta ja suhteellisesta köyhyydestä on aiempaa vaikeampi nousta.

– Synnyin työtä tekevien köyhien perheeseen. Tunsin yliopistossa ulkopuolisuutta ja alemmuudentunnetta, mutta olen onneksi päässyt niistä eroon. Taloudellinen tilanteeni on yhä heikko, mutta uskon, että siihen tulee muutos.

Jokainen on oman onnensa seppä.

– Väitteessä on jotain perää. Riippuu paljon siitä, minkälaiseen perheeseen syntyy ja minkälainen yhteiskunnan tukiverkko on. Suomi on ollut, ja on osittain yhä, hyvinvointivaltio, jossa ihmisillä on hyvät lähtökohdat elämänsä rakentamiseen. Sellainen hyvinvointivaltio on kuitenkin murenemassa.

Köyhyydestä pitää puhua.

– Olen kirjoittanut köyhyydestä omaelämäkerrallisen teoksen Vaskivuorentie 20. Olen sitä mieltä, että yhteiskunnassa pitäisi keskustella enemmän siitä, mitä köyhyys tekee ihmiselle pitkällä aikavälillä ja miltä köyhyys tuntuu.

Työn tekeminen kannattaa.

– Useimmiten työn tekeminen kannattaa taloudellisesti. On kuitenkin tilanteita, jolloin on taloudellisesti kannattavampaa olla tekemättä työtä. Toisaalta työn merkitystä ei voi aina mitata rahassa.

– Kirjoitan mielelläni kirjallisuuskritiikkejä. Niistä maksetaan huonosti, mutta työ on antanut minulle kokemuksen arvokkuudesta ja auttanut löytämään omaa paikkaani maailmassa. Olen työskennellyt myös esimerkiksi päiväkodissa.

Raha ei tuo onnea.

– Rahan tuoma taloudellinen turvallisuus tuo onnea, ei raha sinänsä. Tämä on mutkikas kysymys. Se, joka väittää, ettei raha tuo onnea, on luultavasti elänyt taloudellisesti turvattua elämää. Pitkäaikainen ja jatkuva rahan puute tuo kurjuutta. Se on varmaa.

Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia.

– Auringonpaiste, ystävyys ja rakkaus ovat ilmaisia. Toisaalta sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen maksaa. Ystävän kanssa haluaa tehdä välillä muutakin kuin ilmaisia juttuja, vaikka syödä jotain tai käydä kahvilla, konsertissa tai leffassa. Usein se maksaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.