null Rahaakin tärkeämpää

Ulla Lumijärvi on opiskellut Mystiikan yliopistossa Espanjassa.

Ulla Lumijärvi on opiskellut Mystiikan yliopistossa Espanjassa.

Rahaakin tärkeämpää

Ulla Lumijärvi löysi pyhästä Teresasta matkakumppanin.

Usein merkittävät löydöt antavat odottaa itseään. Näin kävi Ulla Lumijärvelle. Hänen elämänsä suuri löytö oli Avilan pyhä Teresa, jonka hän kohtasi reilut viisi vuotta sitten.

— En oikein tiedä, kumpi löysi toisensa. Löysinkö minä Teresan vai Teresa minut, hän toteaa.

Mutta mitä olivatkaan asiat ja elämänkysymykset, jotka alkoivat ratketa ja valjeta Espanjassa 1500-luvulla eläneen katolisen karmeliittanunnan avulla?

Porvoossa lapsuutensa ja kouluaikansa asuneen Lumijärven elämä eteni kuin unelma. Vientikaupan koulutuksen jälkeen hän jatkoi alan tehtävissä Euroopassa. Hän asui Saksassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa. Hän meni naimisiin. Elämässä oli suunnilleen kaikkea, mitä rahalla saattoi saada.

— Hyvin laitetut hiukset ja viimeisen muodin mukaiset vaatteet eivät lopulta riittäneet. Elämäni oli ulkoisesti hyvää, mutta sisäisesti tyhjää, Lumijärvi summaa kokemustaan.

Tyhjyys alkoi vaatia täyttymistään.

— Minulla ei ole rippikouluajalta kovin ruusuisia kokemuksia. Niinpä luterilainen kirkko oli suunnilleen viimeinen paikka, josta olisin etsinyt elämääni sisältöä ja merkitystä.

Lontoossa riitti roppakaupalla paikkoja, joista etsiä vastauksia siihen, mikä on elämän tarkoitus.

— Tutustuin, katsoin ja kokeilin kaikkea, mikä vain vähänkin kiinnosti.

Elämän tarkoitusta koskeva kysymys ei ratkennut vaan kulki Ulla Lumijärven mukana Suomeen. Kolmentoista Euroopassa viettämänsä vuoden jälkeen hän palasi 1990-luvun loppupuolella yksin takaisin kotimaahan.

Etsintä jatkui muun muassa hiljaisuuden retriiteissä ja hengellisillä kursseilla.

— Kun olin vuonna 2004 retriitissä Heponiemen hiljaisuudenkeskuksessa, tulin lukeneeksi Teresan kirjoittaman kirjan Sisäinen linna. Siinä oli sanoitettuna se, mitä olin itse ajatellut ja aavistellut.

— Teresankin mukaan ihmisen sielu kehittyy. Hengellisellä tiellä liikutaan. Se ei ole mitään paikalleen jähmettymistä.

— Jumala on luonut jokaisen ihmisen kaltaisekseen, ja siksi jokaisen sisällä asuu Jumala. On luonnollista, että Jumala kommunikoi luotunsa kanssa.

Teresasta löytyi sielunkumppani. Ennen tätä kohtaamista Lumijärvi kertoo kokeneensa itsensä kovin yksinäiseksi.

— En ollut löytänyt keskustelukumppania enkä ymmärtäjää näkemyksilleni. Oikeastaan katolinen Teresa pelasti minut luterilaiseksi. Monet hänen ajatuksistaan tulevat lähelle Lutheria.

Aikaa myöten Ulla Lumijärvestä alkoi tuntua, että hänen ulkoinen elämänsä, ennen kaikkea työ, ja sisäinen puolensa, hengellinen elämä retriitteineen kaikkineen, olivat liian kaukana toisistaan.

— Vuonna 2008 alkoi tuntua siltä, että minun pitäisi lähteä opiskelemaan Mystiikan yliopistoon Avilaan. Aivan äkkiseltään ajatellen ajatus ei ollut ihan järkevimmästä päästä: en osannut kunnolla espanjaa ja minulla oli asuntolainaa.

Pankki samoin kuin Avilan katolisen yliopiston osana toimiva Mystiikan yliopisto näyttivät kuitenkin vihreää valoa. Lumijärvi lähti vuoden kurssille opiskelemaan mystiikkaa ja sen historiaa. Teresan ohella hän tutustui Ristin Johannekseen.

— Voimme hyvin oppia Kristuksen seuraamista 1500-luvun ihmisiltä. Ei heidän maailmansa ollut niin kovin erilainen kuin nykyinen.

Yliopistovuoden jälkeen Lumijärvi on työstänyt Skypen välityksellä espanjalaisprofessori Antonio Mas Arrondon kanssa Teresasta kertovan kirjan Uskon hiljainen vallankumous (Katharos 2011). Lumijärvi aloitti reilu vuosi sitten teologian opinnot Helsingissä valmistuakseen papiksi. Hän työskentelee nykyään myös Heponiemen hiljaisuudenkeskuksen päällikkönä.

Ulla Lumijärvi on mukana hiljaisuuden iltapäivässä la 12.11. klo 13–18 Hämeenkylän kirkolla. Keittolounas 5 euroa. Ilmoittautumiset 9.11. mennessä Riitta Ahoselle p. 0400 558 308.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.