null Rakastavan katseen alla

Rakastavan katseen alla

Mistä ihmisen katse kertoo? Lähtökohtaisesti katse viestii siitä, miten suhtaudumme toisiimme.

Pienelle lapselle hyväksyvä katse on välttämätöntä. Kun lapsi luo kuvaa itsestään, hän on kuin lähimpien ihmisten katseiden summa. Mitä enemmän hyväksyviä katseita lapsi on saanut, sitä kokonaisvaltaisemmin hän kykenee hyväksymään itsensä. Mutta jos lapsuus on kyllästetty vihaisilla ja ärsyyntyneillä katseilla, voi koko minäkuva säröytyä.

Koska katseen merkitys on niin perustava koko ihmisyydelle, se oli myös Jeesuksen tärkein työväline. Usein kuvittelemme, että Jeesuksen voima oli hänen sanoissaan ja teoissaan. Väittäisin kuitenkin, että suurimmat ihmeensä Jeesus teki silmillään. Vai mitä mieltä olet tästä vanhasta pääsiäistarinasta:

Jeesus oli vangittu ja Pietari vaelteli eksyneenä Jerusalemin temppelin esipihalla. Paikalle oli kokoontunut hurjasti väkeä ja monet kysyivät Pietarilta: ”Etkös sinä ole yksi niistä Jeesus Nasaretilaisen seuraajista.”

Kun Pietari kolmannen kerran kielsi tuntevansa koko miestä, kukko lauloi. Samassa Pietarin silmät osuivat vangittuun Nasaretilaiseen. Jeesus katsoi pitkään Pietaria silmiin. Tuntuu kuin aika olisi miesten välillä pysähtynyt. Lopulta Pietari käänsi katseensa pois, purskahti itkuun ja ryntäsi tiehensä.

Mitähän Pietari niin kovasti itki? Sitäkö, että hän oli pettänyt Mestarinsa luottamuksen? Vai sitä, että Jeesus tunsi Pietarin syntisyyden niin perinpohjin, että oli arvannut tämän kieltävän hänet heti tilaisuuden tullen? Ei.

Pietari itki sitä, että hänen alhaisimman petturuutensa hetkellä Jeesus katsoi häntä rakkaudella. Sellaisella, jolla vain Jumala voi katsoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.