Reetta Meriläinen luotsaa Naisten Pankkia
Reetta Meriläinen vieraili tammikuussa Sierra Leonessa ammattikoulussa, joka saa tukea Naisten Pankilta. Kuva: Antti Reenpää

Reetta Meriläinen vieraili tammikuussa Sierra Leonessa ammattikoulussa, joka saa tukea Naisten Pankilta. Kuva: Antti Reenpää

Reetta Meriläinen luotsaa Naisten Pankkia

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen nimitettiin 19.3. Naisten Pankin ohjausryhmän uudeksi puheenjohtajaksi. Hän on ollut mukana Naisten Pankin vapaaehtoistoiminnassa kuusi vuotta.

– Naisten Pankki on nyt seitsenvuotias. Se on muuttunut esikouluikäisestä ekaluokkalaiseksi, joka haluaa oppia lisää ja on kestoinnostunut. Nyt on löydettävä hankkeita, joissa naisten yrittäjyyttä voidaan laajentaa ja joiden myötä löydämme toimintaamme uuden tason, Meriläinen sanoo.

Meriläinen vieraili tammikuussa Naisten Pankin synnyinseudulla Liberiassa. Siellä hän tapasi naisia, jotka Naisten Pankin rahoittaman kanalahankkeen ansiosta voivat valmistaa perheilleen kaksi ateriaa päivässä entisen yhden sijaan. Liberiassa kananmunille on kova kysyntä, ja markkinoita voidaan yhä laajentaa.

– Tulevaisuudessa toimimme hankemaissa entistä isommin ja suuremmalla tietämyksellä. Myös Suomessa on mietittävä, miten laaja vapaaehtoisverkostomme pidetään yllä entistä kekseliäämmin, Meriläinen sanoo.

– Teemme työtä hitaasti, mutta varmasti. Kun naisia auttaa, he yleensä jakavat hyvää perheelleen ja sitä kautta koko kylään. Emme kuitenkaan etsi pikavoittoja, vaan kestävää kehitystä. Äärimmäisen köyhyyden edessä ei saa lannistua.

Naisten Pankki toimii tänä vuonna kahdessatoista maassa. Työn toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu. Uusia hankkeita on aloitettu Myanmarissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Ugandassa. Verkoston tuki on saavuttanut jo 15 000 naista. Heidän perheensä ja yhteisönsä mukaan lukien hankkeet ovat auttaneet yli 60 000:tta ihmistä.

Suomessa vapaaehtoisverkosto toimii 35 paikkakunnalla, osakkaita on 1 400 ja bisnesenkeleitä lähes 4 400. Marraskuussa 2013 Naisten Pankin kautta kerättyjen varojen määrä ylitti kuusi miljoonaa euroa.

 

Jaa tämä artikkeli: