null Rennompaa uutta vuotta

Rennompaa uutta vuotta

Onko kiire jo tarttunut sinuun? Kirjat neuvovat hidastamaan tahtia ja ottamaan rennommin.

Jaana-Mirjam Mustavuori: Olemisen talossa. Hidastajan vuosi. Kirjapaja 2009.

Kuka?

Mustavuori on vapaa kirjoittaja, kouluttaja ja Voi Hyvin -lehden entinen päätoimittaja, joka irtisanoutui työstään ja muutti vuodeksi maalle viettämään sapattivuotta kissansa ja koiransa kanssa.

Millainen kirja?

Kirja on päiväkirjamainen kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun on kerrankin aikaa ajatella ja keskittyä siihen, mitä juuri sillä hetkellä tekee, vaikka se olisikin vain kaurapuuron syömistä tai tiskaamista.

Kenelle?

Kirja voisi antaa uutta näkökulmaa niille, jotka uskovat olevansa työssään korvaamattomia ja miettivät, mitä kamalaa voisikaan tapahtua, jos hetkeksi hyppäisi pois oravanpyörästä.

Mielenkiintoista

Mustavuori havaitsee, että nykyään kiinnitetään paljon huomiota siihen, mitä ihmiset syövät, mutta sillä ei ole merkitystä, miten he sieluaan ravitsevat.

Sitaatti

"Minusta kuulosti aina siltä, että pahinta, mitä lomalla voi tapahtua, on vapaa ja ohjelmoimaton aika, aikatauluton oleminen, joutilaisuus. Loma on yhtä kuin tyhjä läikkä kalenterissa, joka täytyy täyttää reunoja myöten ennen kuin se on edes alkanut. Tyhjyyden kammo jyllää."


Tony Dunderfelt: Iisi elämänasenne arkitaidoksi. PS-kustannus 2009.

Kuka?

Dunderfelt on psykologi, luennoitsija ja kouluttaja, joka on kirjoittanut useita tietokirjoja. 

Millainen kirja?

Kirjaan on koottu kaikkea sellaista tunteisiin ja psyyken toimintaan liittyvää, mikä estää meitä ottamasta rennosti. Kirja sisältää myös käytännön harjoituksia, joiden avulla voi yrittää tulla iisimmäksi.

Kenelle? 

Monet luulevat, että iisisti ottaminen on yhtä kuin löhöily ja passivoituminen. Dunderfelt vinkkaa, että se on paljon muuta.

Mielenkiintoista

Dunderfeltin mukaan toimintaamme ohjaavat skriptit eli sisäiset, usein tiedostamattomat toimintamallit. Ne ovat käteviä, mutta konservatiivisia ja monesti muilta omaksuttuja.

Sitaatti

"Iisillä elämänasenteella voidaan pitää kiirettäkin, mutta silti ilman, että olo on tekemisen jälkeen kuluneen väsynyt tai ärsyyntyneen turhautunut."


Anna-Liisa Valtavaara: Huolena huolehtiminen. Kirjapaja 2009.

Kuka?

Valtavaara on teologi, kouluttaja ja luennoitsija. Hän on kirjoittanut myös kirjat Kiltteydestä kipeät, Ainako anteeksi? ja Oikein kiltit.

Millainen kirja?

Valtavaara tekee analyysia huolehtimisen syistä ja erilaisista huolehtijoista sekä antaa käytännön vinkkejä murehtimisen vähentämiseksi.

Kenelle?

Kirja tarjoaa apuaan sekä huolehtijoille että niille, joilla on ylihuolehtija lähipiirissään.

Mielenkiintoista

Kirjan mukaan noin 40 prosenttia huolistamme ei toteudu koskaan ja 30 prosenttia liittyy menneisiin tapahtumiin.

Sitaatti

"Joskus tuntuu, että mestarihuolehtija saattaa heittäytyä puolijumalaksi Jumalan paikalle huolehtimaan kaikesta, kun epäilee Jumalan kykyä tai halua huolehtia tarpeeksi. Tai sitten hän vain muuten huolehtii Jumalankin puolesta."


Pekka Hämäläinen: Sinulla on vain yksi elämä. Anna kiireelle kenkää. Minerva 2009.

Kuka?

Hämäläinen on terapeutti, kouluttaja ja kirjailija.

Millainen kirja?

Hämäläinen haastaa pohtimaan, onko kiire oikeasti pulaa ajasta, vai onko kyse elämänasenteesta, ihmissuhteista ja työtavoista. Hän antaa myös neuvoja aikavarkaiden tunnistamiseksi.

Kenelle? 

Kirja on suunnattu niille, joilla kalenteri on aina tupaten täynnä, muttei keinoja kiireen vähentämiseksi.

Mielenkiintoista

Kirjassa on myös konkreettinen esimerkki siitä, millaista on hypätä pois arvostetusta mutta stressaavasta työstä ja tehdä elämästään mielekkäämpää. Elämänmuutoksestaan kertoo Nokialta pois lähtenyt Matti Airas.

Sitaatti

"Ihminen, joka yrittää tehdä kaiken ja ehtiä joka lähtöön, ei kykene tekemään mitään kunnolla. Hänen persoonallisuutensa pinnallistuu."


Timo Lampikoski: Hidasta! Ajankäytön valinnat arjessa ja työssä. PS-kustannus 2009.

Kuka?

Lampikoski on kasvatustieteiden maisteri, yrittäjä ja tietokirjailija.

Millainen kirja?

Kirjassa pohditaan, miksi toisilla on kiire, vaikka kaikilla on yhtä paljon aikaa ja annetaan käytännön vinkkejä rauhallisempaan elämään.

Kenelle?

Näkökulmia avartava kirja niille, jotka pitävät jatkuvaa kiirettä meriittinä ja luulevat, ettei sille ole vaihtoehtoja.

Mielenkiintoista

Lampikoski on huomannut, että kiireestä on tullut jonkinlainen menestyksen symboli. Kuulumisia kysellessä "Kiirettä pitää" on yhtä kuin "Hyvää kuuluu".

Sitaatti

"Vain harvoin on täysin ihanteellinen aika ja olosuhteet tehdä jotakin. Jos jäät syksyllä odottamaan, milloin olisi ihanteellinen aika lähteä lenkille, saatat jäädä makaamaan tv-tuoliin kaikkina iltoina."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.