null Rentouttavaa rikostutkintaa

Rentouttavaa rikostutkintaa

Alexander McCall Smith: Pieniä ihmeitä autokorjaamolla. Otava 2010.

Afrikassa, Botswanan pääkaupungissa Gaboronessa toimii Naisten etsivätoimisto nro 1. Se on maan ensimmäinen ja ainoa naisten omistama yksityisetsivätoimisto. Mma Precious Ramotswe on sen perustaja ja yrityksen ainoa etsivä.

Mma Ramotswe on valloittava persoona. Kiireettömään afrikkalaiseen tapaan hän ehtii juoda kuppikaupalla rooibosteetä päivän mittaan ja keskustella syvällisen perusteellisesti sihteerinsä Mma Makutsin kanssa. Samalla tavalla hän selvittää saamiaan toimeksiantoja. Jos asia ei ota auetakseen, kupponen teetä virkistää ajatuksia.

Aina ei ole tapahtunut rikosta, vaan usein rouva etsivä joutuu ratkomaan moraaliin ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä asioita. Pieniä ihmeitä autokorjaamolla -kirjassa eräs nainen toivoo, että hänelle löydettäisiin sukulaisia. Samaan aikaan etsivätoimistoon alkaa tulla nimettömiä uhkauskirjeitä. Lisäksi Mma Ramotswen aviomiehellä, autokorjaamon omistaja J. L. B. Matekonilla on salaperäinen hanke, jonka toteuttamista vaimon on vetäydyttävä miettimään.

Naisten etsivätoimisto nro 1 -sarja on noussut kulttimaineeseen maailmalla, eikä ihmekään. Siinä kuvataan lähes aistein havaittavasti afrikkalaista arkipäivää, jossa tasangot pölyävät ja karja tukkii tiet. Myös taikausko ja kansan tavat nivoutuvat luontevasti tarinaan. Väkivaltaa tai kyynisyyttä ei näissä kirjoissa ole.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.