null Retkelle saareen 7: Pikku Leikosaari on vilkas saunasaari

Kesäviikonloppuisin Pikku Leikosaaressa riittää retkeilijöitä. Kuva: Jouni Viitala

Kesäviikonloppuisin Pikku Leikosaaressa riittää retkeilijöitä. Kuva: Jouni Viitala

Hyvä elämä

Retkelle saareen 7: Pikku Leikosaari on vilkas saunasaari

Kallahdenniemen eteläpuolella sijaitsevaan Pikku Leikosaareen pääsee omalla veneellä.

Kuvitelma leppoisasta saunaretkestä kahdestaan kaverin kanssa haihtuu jo venematkalla Pikku Leikosaareen. Tuuli on navakka, vaahtopäät hakkaavat alumiiniveneemme pohjaa, ja tyrskyt roiskuvat päällemme.

Saaressa on jo pari seuruetta grillailemassa. Saunaan on jonontynkää, mutta sopu sijaa antaa. Lauteilla riittää juttua kalastuksesta ja Helsingin saariston saunoista. Makeat löylyt tuntuvat ansaituilta raskaan merimatkan jälkeen. Välillä uidaan kylmässä ja myrskyävässä meressä.

Illansuussa saareen rantautuu moottoriveneitä, kajakkeja ja kumivenekin. Suomenruotsalainen kaveriporukka saapuu viettämään perinteeksi muodostunutta saariviikonloppua. Poppi soi ja oluita avataan; päräyttääpä joku moottorisahankin käyntiin. Iloiset retkeläiset tulevat juttusille. Täytyy kuitenkin lähteä paluumatkalle, sillä pimeä tekee tuloaan ja pohjoisella taivaalla salamoi. 

Pikku Leikosaari sijaitsee kaksi kilometriä Kallahdenniemestä etelään. Saaren entiseltä omistajalta jäänyt sauna on käytössä omatoimiperiaatteella. Löylyvetenä käytetään katolta valunutta sadevettä, tai tuodaan oma vesikanisteri, sillä merivesi ruostuttaa kiukaan. Puupinokin saunalta löytyy, mutta omat polttopuut ovat hyvä idea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.