null Retkivideo: Karamalmin kadonnut kaupunki

Hyvä elämä

Retkivideo: Karamalmin kadonnut kaupunki

Asvalttiviidakko rapautuu. Pienet ihmiset hylkäsivät kaupunkinsa parisen vuosikymmentä sitten.

https://www.youtube.com/watch?v=dlrFbJOVxFM&feature=youtu.be

Omakotialueiden väliin jääneellä jättömaalla on aikoinaan ollut pienten ihmisten oma kaupunki. Jostakin syystä se on lakannut olemasta. Jäljistä päätellen alue on hylätty äkillisesti. Tutkijat epäilevät syyksi teknisesti taitavamman lajin leviämistä alueelle. Globalisaation vaikutusta ei  myöskään voi sulkea pois laskuista.
 

Millaisia kaupungin miniasukkaat ovat olleet. Mistä he ovat tulleet ja minne he ovat kadonneet?
 

Asukkaista on enää jäljellä asfaltoidut tiet ja ruostuneet liikennemerkkien pylväät. Talojen rauniot ovat jo kadonneet luonnon alle, mutta asfalttitiet ovat jaksaneet vastustaa luonnon voimia. Kaupungin tiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, mutta metsän reunoilla luonto on alkanut jo järsiä asvalttia.

 

Kävellessään asvalttiviidakon jalkakäytäviä huomaa miettivänsä, millaisia kaupungin miniasukkaat ovat olleet. Mistä he ovat tulleet ja minne he ovat kadonneet?  Kuinka kauan luonnolla kestäisi putsata meidän jälkemme, jos lähtisimme pois?

Todellisuudessa retkipaikka on Karamalmin autioitunut liikennepuisto. Puisto rakennettiin 1960-luvulla. Huippuhetkinään puistossa oli lainattavia polkuautoja ja -pyöriä, huoltorakennus, osa-aikainen vartiointi ja ulkohuussi. Vielä 1980-luvulla puisto oli käytössä. Lainattavia polkuautoja ja -pyöriä ei enää ollut, mutta nurmikot leikattiin ja pusikot siistittiin.

Yli puolen hehtaarin kokoinen liikennepuisto oli Suomen suurimpia.

Liikennepuisto autioitui 80-luvun alussa. Tällä hetkellä paikka on hylätty. Jälkien perusteella alue on edelleen vilkkaassa ulkoilukäytössä. Alueen vadelmasatoa on kehuttu runsaaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Urbaanit löytöretkeilijät kävivät hylätyssä kappelissa kuin aaveet

Hyvä elämä

Hylätyn leirikeskuksen kappeliin on parkkeerattu auto. Löytöretkeilijän mottona on: ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.