Riennä laulamaan Suvivirttä ympäri kaupunkia
Narinkkatorilla, kouluissa, kirkoissa ja Töölöntorilla soi nyt Suvivirsi. Narinkkatorille kerääntyi kahteen laulusessioon yhteensä 1500 laulajaa.

Narinkkatorilla, kouluissa, kirkoissa ja Töölöntorilla soi nyt Suvivirsi. Narinkkatorille kerääntyi kahteen laulusessioon yhteensä 1500 laulajaa.

Riennä laulamaan Suvivirttä ympäri kaupunkia

Suvivirsi-tapahtumien käynnistäjät oopperanjohtaja Lilli Paasikivi ja Helsingin seurakuntien viestintäjohtaja Seppo Simola kertovat, mitä virsi merkitsee heille. Suvivirttä ehtii vielä laulaa monessa tapahtumassa pk-seudulla.

Perinteistä koulujen päättymisen ja kesänavauksen tunnuslaulua on laulettu ja lauletaan taas ympäri pääkaupunkiseutua kouluissa, erilaisissa tapahtumissa ja kirkoissa.

Stadin Suvivirsi -tapahtumissa Suvivirsi raikui Narinkkatorilla torstaina peräti kahdessa yhteislaulutapahtumassa, jotka kokosivat aurinkoiselle torille yhteensä 1750 ihmistä. Helsingin seurakunnat järjestivät kyseisen tapahtuman viidettä kertaa, ensimmäinen oli vuonna 2011.

– Liikutuin eläkkeellä olevana opettajana Suvivirrestä. Mukava, että on muitakin lauluja, vaikka virsiä toivoisin. Jo 2012 innostuin Suvivirsi-tapahtumasta ja aion tulla joka kerran jos vain pääsen. Suvivirrestä pitää laulaa myös se neljäs säkeistö, muuten on tyhjä virsi, kertoo Sinikka Haverinen.

Myös Hanna Jabbourin mukaan kynnys on matala tulla tällaiseen tapahtumaan. Narinkkatori on helpompi paikkana kuin kirkko, vaikka kirkon sanoma tuleekin Suvivirressä iholle. Molemmat pitivät Narinkkatorilla laulujen sovituksista, joiden esilaulajina toimivat Tommi Kalenius ja Emma Salokoski sekä Suvivirsi-bändi.

Lilli Paasikivellä Suvivirteen liittyy vahvoja tunteita

Lauantainakin 30. toukokuuta ehtii Suvivirttä laulamaan muun muassa Töölöntorilla kello 12–12.30, jossa järjestetään Suvivirsi soi -tapahtuma. Tapahtuman käynnisti viime vuonna ja sen suojelija on tänäkin vuonna oopperanjohtaja Lilli Paasikivi. Paasikivi kertoi Valomerkille, mitä Suvivirsi hänelle merkitsee:

– Suvivirteen kytkeytyy itselläni hyvin vahvoja onnen tunteita. Koululaisena tietysti Suvivirren soidessa iloitsimme kouluvuoden päättymisestä, kevätjuhlasta, loman ja vapauden alkamisesta.

Kypsemmällä iällä se on symboloinut Paasikivelle muitakin asioita:

– Se merkitsee kylmän ja pimeän talven taittumista. Talven, joka tuntuu vuosi vuodelta pidemmältä ja pimeämmältä. Suvivirren muistot tuovat myös perspektiiviä elämään, haikeuttakin. 

Paasikivi pitää Suvivirren laulamista kauniina traditiona, joka toistuessaan vahvistaa sukupolvien ketjua.

– Sitä ovat laulaneet jo niin monet koululaiset, ylioppilaat ja sen soisin jatkuvan koulujen lisäksi myös vaikka toreillakin!

Suvivirsi- traditio on Paasikivestä myös yhteisöllisyyttä vahvistava traditio, jolloin kokoonnutaan yhteen laulamaan ja iloitsemaan kesän alusta.

– Toivon että Töölöntorin yhteislaulutapahtumasta syntyisi vuosittainen tapahtuma. Tilaisuus kestää vain sen kymmenisen minuuttia, mutta yhdessä lauletusta virrestä syntyvä hyvä mieli kestää paljon pidempään!

Tänä vuonna Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Töölöntorilla lauletaan myös Finlandia-hymni.

Seppo Simolalle Suvivirsi jätti tunnemuiston

Kirkollisen Suvivirren sunnuntain ja Stadin Suvivirsi -tapahtumien idean isälle, Kirkko & kaupunki-lehden päätoimittajalle ja Helsingin seurakuntien viestintäjohtajalle Seppo Simolallekin Suvivirsi on jättänyt jonkun syvän tunnejäljen, joka liittyy vuodenkiertoon ja sukupolvien ketjuun.

– Omana kouluaikana kesäloma oli vielä täyden kolmen kuukauden mittainen, ihan erilainen pitkältä tuntuva vapauden aika vuoden kulussa, johon koulun kevätjuhlat Suvivirsineen antoi lähtölaukauksen. Lasten ja lastenlasten Suvivirret sitten tuovat tämän nostalgian pintaan ja siksi varmaan monet vanhemmat noissa tilanteissa kyynelehtivät. On siinä mukana siellä pohjalla myös kiitollisuus kaiken hyvän antajaan ja Luojaan, Simola kertoo.

Idea Suvivirren laulutilaisuuksista nousi Seppo Simolan mieleen Kauneimpien joululaulujen aikaan.

– Pähkäiltiin, että Suvivirressä on ehkä jotain samaa tunnemuistia kuin joululauluissakin. Olisi kiva laulaa yhdessä kesälläkin. Kirkon ulkomaanapu tuli juoneen mukaan, kun todettiin, että meillä Suvivirsi liittyy maailman parhaaseen koulujärjestelmään, mutta kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvällä tolalla. Jospa Suvivirren avulla voitaisiin auttaa maailman lapsia koulutielle, Simola kertaa.

Tapahtumien yhteydessä voi osallistua keräykseen, ja tukea Kirkon ulkomaanavun kautta lasten ja nuorten koulutusta kehitysmaissa. Tämän vuoden Suvivirsi-kampanjan kohde on Kambodžassa, Battambangissa sijaitseva Slorkramin alakoulu.

Suvivirsi-tapahtumia pääkaupunkiseudulla

  • Suvivirsi soi -tapahtumassa Töölöntorilla lauantaina 30.5. kello 12-12.30 yhteislaulujen esilaulajina toimii jäseniä muun muassa Korson mieslaulajista ja Manifestum -mieskuorosta. Orkesterina soittaa Töölö Brass. Yhteislauluina lauletaan Suvivirsi (3 säkeistöä suomeksi ja 3 ruotsiksi) sekä Sibeliuksen Finlandia-hymni. Suvivirsi soi -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Lilli Paasikiven kanssa.

  • Tikkurilan uudella torilla kaupungintalon vieressä vietetään Suvivirsitapahtumaa lauantaina 30.5. kello 14. Suvivirren kaikki säkeistöt lauletaan suomeksi ja ruotsiksi. Esilaulajina toimii Korson Mieskuoro ja säestäjinä Vantaan musiikkiopiston soittajista koottu puhallinorkesteri. Tapahtumassa kuullaan apulaiskaupunginjohtajan ja papin tervehdykset. Tilaisuuden lopuksi on mehu- ja keksitarjoilu Tikkurilan kirkon pihalla, Asematie 12. Tikkurilan seurakunta järjestää tapahtuman yhdessä Vantaan kaupungin kanssa.

  • Viikissä vietetään Torimessua sunnuntaina 31.5. kello 10 Latokartanon torilla, Viikin kirkon ja Valintalon välissä. Mukana ovat Naiskuoro Pihlaja ja Pihlajanmarjat -kuoro Marjasisko Varhan johdolla ja Kansainvälisen seurakunnan (IEC) tanssijat. Kolehtikohteen esittelee Katriina Kong Kirkon Ulkomaanavusta. Lapsille on leikkipaikka. Sateella messu pidetään sisällä Viikin kirkossa.

  • Sunnuntaina 31.5. kello 11.30 lauletaan Suvisunnuntain suloisia säveliä Pitäjänmäen kirkon seurakuntasalissa, Turkismiehenkuja 4. Kirkkoherra Arto Antturi juontaa ja toimii myös basistina. Lisäksi musiikista vastaavat Jukka Vanne, kitara, Lauluyhtye Ventus, Kylli Ahola, piano ja kuoronjohto. Yhteislaulua, duettoja, kahviakin saa.

  • Vielä kesäkuullakin lauletaan yhdessä muun muassa Vantaalla keskiviikkona 3.6. kello 18 Suvilinnun lauluillassa Länsimäen kirkossa, Kerokuja 9. Silloin on mahdollisuus rakentaa kouluja Kambodzaan laulamalla yhdessä kesäisiä yhteislauluja kanttori Riikka Jäntin johdolla.

  • Suvimessua vietetään sunnuntaina 7.6. kello 14 Suomenlinnan kirkossa. Musiikista vastaavat kanttori Inka Kinnunen sekä soitin- ja lauluryhmä. Pastori Suvi-Päivi Koski on säveltänyt messun musiikin Suvivirren ympärille. Musiikin on sovittanut Satu Bärtling. Messun jälkeen Gideonit jakavat erikielisiä Uusia testamentteja ja kirkkokahvit nautitaan Kryptassa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi