null Rikkaruohosta ruokaa

Vuohenputki on munkkien tuliainen.

Vuohenputki on munkkien tuliainen.

Rikkaruohosta ruokaa

Jokainen puutarhahommissa ahertanut on taatusti törmännyt rikkakasviin nimeltä vuohenputki. Tuosta puutarhojen kutsumattomasta vieraasta saamme kiittää keskiaikaisia luostaripuutarhoja, joissa viljeltiin vuohenputkea.

Kihtilääkkeenäkin käytettyä vuohenputkea ei luultavasti saa hävitettyä pihaltaan millään. Kasvustoa voi kuitenkin vähentää syömällä sitä. Muun muassa rautaa ja c-vitamiinia sisältävät lehdet ovat parhaimmillaan nuorina, vielä vaaleanvihreinä ja hiukan suppuisina. Nuorista lehdistä voi nauttia pitkin kesää niittämällä kasvustoa välillä.

Vuohenputki sopii muun muassa pasteijoihin, piirakoihin, laatikoihin, keittoihin ja salaatteihin. Voipa vuohenputkesta valmistaa myös pestoa tai sujauttaa sitä täytettyjen tomaattien joukkoon.

Joensuulainen Johanna Westersund on käyttänyt kotipihallaan kasvavaa vuohenputkea ruuanlaitossa.

— Meillä myös lapset ovat tykänneet sen mausta, hän sanoo.

Johanna kertoo juuri syöneensä vuohenputkipestoa, jota hän valmisti korvaamalla basilikan vuohenputkella.

— Pesto kannattaa syödä samantien, sillä pieneksi silputut vuohenputken lehdet tummuvat nopeasti, hän vinkkaa.

Johannan täytetyt tomaatit

  • tomaatteja
  • vuohenputken
    lehtiruusukkeita
  • reilusti sipulia
  • valkosipulia
  • mozzarellajuustoa
  • mustapippuria ja suolaa
  • ripaus hunajaa
  • tilkka oliiviöljyä

Pese tomaatit ja leikkaa niistä "kannet" irti. Koverra tomaattien sisus teelusikalla kulhoon. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimössö. Mausta pippurilla, suolalla ja hunajalla. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä.

Laita kunkin koverretun tomaatin pohjalle ainakin kolme vuohenputken lehtiruusuketta. Lusikoi täyte tomaatteihin ja lisää päällimmäiseksi mozzarellaviipale. Laita tomaattien "kannet" paikalleen. Paista uunissa noin 200 asteessa, kunnes mozzarellapalat ovat pehmenneet. Täytetyt tomaatit sopivat tarjottavaksi esimerkiksi salaatin ja leivän kera.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.