null Rikkinäistä perhe-elämää

Nina Petanderin esikoisromaanissa äiti tukistaa ja lyö.

Nina Petanderin esikoisromaanissa äiti tukistaa ja lyö.

Rikkinäistä perhe-elämää

Nina Petander: Pläts! Otava 2009.

Nina Petanderin esikoisromaani Pläts! käsittelee perheväkivaltaa ja siihen liittyvää häpeää ja ahdistusta. 18-vuotiaan Antiinan äiti tukistaa ja lyö. Poissaoleva isä ei tule silloin, kun on luvannut. Edes parhaalle ystävälle kotioloista ei voi kertoa.

Pikkuveljen sirkuskoulusta tulee henkireikä niin pikkuveljelle kuin Antiinalle. Siellä lahjakas ja aktiivinen lapsi temmeltää vapaasti ja oppii uutta sekä saa kiitosta ja kehuja, joita ei kotoa heru. Antiinaa taas vetää sirkuskouluun komea nuori jonglööri, mutta edes ihastuminen ei tuo helpotusta ahdistukseen.

Antiina alkaa purkaa pahaa oloaan kauniiseen Petronellaan, jolle kaikki tuntuu olevan sietämättömän helppoa.

Petander kuvaa raskasta aihetta kaunistelematta, mutta sortumatta myöskään liioitteluun. Perheen sisäisten suhteiden kuvaus on kirjan kiinnostavinta ja omaperäisintä antia.

Parhaimmillaan Pläts! on kohtauksissa, joissa rikkinäinen, epätäydellinen ja katkerakin perhe elää pieniä onnellisia hetkiä yhdessä. Loppujen lopuksi kirjan sanoma on lohdullinen: aurinko paistaa risukasaankin, ja paha olo hellittää edes vähän, kun löytää jonkun, jolle puhua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.